30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Çifte ÖTV'lendirmeye tepki

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) organizasyonuyla biraraya gelen kozmetik sektörü başkanları ve önde gelen firmaların yetkilileri sektöre yönelik vergi uygulamasının düzeltilmesini talep etti.


İKMİB'den yapılan açıklamaya göre global ekonomik krize rağmen satışlarını artıran ender sektörlerden biri olan kozmetik, aerosol ürünler konusunda "çifte ÖTV'lendirme" uygulaması nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Türk firmaları aerosol ürün üretiminde itici gaz olarak kullandığı LPG'yi ÖTV'li olarak kullanıyor. Aerosol haline gelen ürün lüks tüketim malzemesi kapsamına girdiği için tekrar bir ÖTV daha ödüyor ve bunların üzerine bir de KDV ekleniyor. Bu uygulama nedeniyle yerli aerosol ürünlerle ithal ürünlerin arasında yüzde 23 maliyet farkı oluşuyor.


Konuyla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan yetkililer, kozmetik ürünlerinin öncelikle lüks kategorisinden çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, "Kozmetik lüks değil, ihtiyaçtır" dedi. Özellikle global ekonomik krizin de etkisiyle Türk üreticilerin bu maliyetlere katlanamayacak düzeye geldiğini ve üretim tesislerini komşu ülkelere taşıdığını belirten İKMİB Başkanı Murat Akyüz, "Son derece modern üretim tesislerine sahibiz. Kalite standartlarımız üst düzeyde.

Zaten kozmetik firmalarımız dünya çapındaki büyük markalara fason üretim yapıyor. Dünyanın kozmetiğini üretiyoruz, ama ülkemizde satamıyoruz" diye konuştu. Akyüz, ikinci ÖTV sıkıntısı nedeniyle bazı firmaların yurtdışında üretim yapıp, Türkiye'ye ithal etmeyi düşündüğünü belirterek şöyle devam etti: "Kozmetik sektörü coğrafyamızda lider konuma yükselecekken, 'Çifte ÖTV'lendirme', sektörün önünde önemli bir engel oluşturuyor. Bu konuda beklentimiz ise kozmetik üreticilerinin sesinin duyulması ve yeni bir düzenleme yapılarak sorunun
giderilmesidir."


TOBB Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Pura ise kişisel bakım ürün grubunda satışlarda geçen yılın Nisan ayından bu yana yüzde 16'lık bir artış olduğunu belirtti. İç tüketimin artırılmaya çalışıldığı bu dönemde, satışlarını artıran bir sektörde çifte ÖTV'lendirmenin yanlış bir uygulama olduğunu ifade eden Pura, ikinci ÖTV'nin kaldırılması ve hatta ÖTV ve KDV oranlarının gözden geçirilmesi talebini desteklediklerini ifade etti.


Aerosol üretiminde uygulanan ikinci ÖTV'nin haksız rekabete yol açtığını söyleyen İTO Kozmetik Bölümü Oda Organ Başkanı Turhan Şahinoğlu, "Dünya devi kuruluşlar karşısında ısrarla ürünlerinin üzerine 'Made in Turkey' yazmanın onur mücadelesini veren üretici arkadaşlarımızın bu haksız rekabete maruz kalmalarını anlamak mümkün değildir" diye kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 17:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?