6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Çin'e karşı kiloyla ayakkabı sattı

HANGAR AYAKKABI

Hangar Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, "Sonbaharda yaptığımız 'kiloyla satış' kampanyasında yaklaşık 500 bin lira civarı zararımız oldu. Fakat iki türlü fayda sağladık. Birincisi ucuz ve kalitesiz Çin ayakkabılarının Türkiye'ye girişini yavaşlatmış olduk. İkincisi ise ölü sezonlarda eleman çıkarmak zorunda kalan ayakkabı sektöründe devamlılığı sağladık" dedi.

"Ayakkabı sektöründe adeta kurtuluş savaşı veriyoruz" diye konuşan Hangar Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, 2009 yılının son çeyreğinde gerçekleştirdikleri "Kiloyla ayakkabı satışı" kampanyasının başarılı geçtiğini ve amacına ulaştığını söyledi. Alpaslan Selçuk, yaklaşık 350 bin çift ayakkabıyı 500 bin liraya satarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtirken, "Üstüne basa basa devamlı söylüyoruz. Yüzde 100 yerli üretim yapıyoruz. Vatandaş markasına sahip çıktı" şeklinde

konuştu.

Halkın kaliteli ayakkabıya ucuza ulaşabilmesi adına yola çıktıklarını ifade eden Selçuk, bir yandan da "Türkiye'yi istila eden Çin tehdidi" ile uğraşmak zorunda kaldıklarını söyledi. Birçok ayakkabı çeşidinde Çin menşeli ürünlere artık "dur" dediklerini belirten Selçuk şöyle devam etti: "Sonbaharda yaptığımız 'kiloyla satış' kampanyasında yaklaşık 500 bin lira civarı zararımız oldu. Fakat iki türlü fayda sağladık. Birincisi ucuz ve kalitesiz Çin ayakkabılarının Türkiye'ye girişini yavaşlatmış olduk.

İkincisi ise ölü sezonlarda eleman çıkarmak zorunda kalan ayakkabı sektöründe devamlılığı sağladık. Yani bir tek işçimizi bile kapının önüne koymadık."

Bazı firmaların yüzde 300-400 kar marjıyla Çin'den getirdikleri ayakkabıların satılamayanlarını 1 liraya satarak Türk ayakkabı sanayine büyük zarar verdiklerini belirten Selçuk, "Bizim kiloyla satışa başlamamızda, rakip firmaların bu ucuz ve insan sağlığını tehdit eden ayakkabıları 1 liraya satışa sunması bardağı taşıran son damla oldu. Birtakım firmaların bu tutumu karşısında yerli ayakkabı sanayinin gücünü göstermek adına, onların şov yaparak 1 liradan sattığı 3-5 bin çift ayakkabıya karşı, biz 350 bin

çiftle ciddi bir duruş göstermiş olduk. Buradan hükümete sesleniyorum; ülkemize sağlıksız Çin ayakkabısı girmesin. Hem tüketiciyi koruyalım, hem de istihdamı. Biz kendi adımıza bu yüzden 500 bin lirayı havaya attık. Hükümetten de ciddi bir tedbir bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Yaz sezonuna yaklaşırken birtakım Türk firmalarının Çin'den babet siparişi vermeye başlayacaklarını düşündüklerini ifade eden Alpaslan Selçuk, bunun önlemini aldıklarını belirterek şöyle devam etti: "Önümüzdeki ay yazlık, özellikle de bayan babetlerde Çin'e büyük siparişler verilmeye başlanacak. Bunu önlemek için geçtiğimiz ayın son günlerinde hızlı bir şekilde babet üretimine başladık. Geçen yıl 9.75 TL'den satışa sunduğumuz babetleri, geçtiğimiz yaz 6.90 TL'ye indirmiştik. Şimdiyse 3.90 TL'ye indirdik.

Bu fiyatları gören Türk firmaları Çin'e sipariş veremezler. Çünkü daha pahalıya malolacak. Ayrıca 13.70 TL fiyatla da spor ayakkabısını satışa sunduk. Paramız yurt dışına gitmesin diye entegre tesislerimizde yüklü adetlerde üretime başladık. Dış alımı tamamen kesip, yerli yan sanayiciyi de güçlendirerek bir sonraki hamle olan teşvikli bölgede ayakkabı üretimi projesini devreye sokarak sınırlarımız içinden bir dünya markası oluşturmak istiyoruz."

Hangar Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Selçuk, Avrupa'ya açılma projesinin ilk ayağını Bulgaristan'da gerçekleştirdiklerini bildirdi. 2 milyon nüfuslu Plovdiv şehrinde kurulacak olan Avrupa'daki ilk Hangar Shop'un Hasan Türksel adlı bir Türk girişimci tarafından açılacağını belirten Selçuk, "Ülkemiz adına gururluyuz. Burası Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan'a geçiş bölgesi. Buradaki Hangar bayisini açan Euro Tiger (Avrupa Kaplanı) firması tüm hazırlıklarını tamamladı. İkinci hedef ise Sofya.

Daha sonra ise bu geçiş bölgesi ülkelerde de yapılanmayı hedefliyoruz" diye kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2010 Pazar 12:04:04
Güncelleme :10 Ocak 2010 Pazar 23:40:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?