30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Çocuk oyunlarımız unutulmasın!

Anadolu topraklarında oynanan geleneksel Türk çocuk oyunları unutulmasın diye Kayseri'de kurulan Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu, ilk basın toplantısını düzenledi.


Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu Kurucu Başkanı Ahmet Demircioğlu ve Genel Sekreter Oktay Yellikaya, Türkiye Spor Yazarları Derneği'nde (TSYD) düzenlediği basın toplantısında, kuruluş amaçları ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Geleneksel Türk çocuk oyunlarının unutulmaması için çocuk oyunlarının fedarasyonlaşmasını sağladıklarını belirten Ahmet Demircioğlu, "Çocuklarımız zamanının büyük bir bölümünü bilgisayar ve televizyon karşısında geçiriyor. Oysa hepimiz çocukluğunda hatırlayacağınız gibi saklambaç, bildirbir, seksek oynayarak bedenimizi çalıştırıyorduk. Şimdi üzülerek görüyoruz ki çocuklarımız sosyalleşme süreçlerini ekran karşısında geçirir duruma geldiler.

Bu nedenle çocukluğumuzdaki oyunları yaşatmak için birleştik ve elbirliğiyle yola koyulduk. Öncelikle bu oyunların neler olduğu yönünde araştırmalar yaptık. Yurdumuzun dört bir yanında oynanan oyunlarla ilgili alan çalışması yaptık ve yüzlerce oyun hakkında bilgi topladık. Bu oyunların günümüzde de oynanabilmesi için çalışmalar yaptık.

Kulüpler oluşturduk, bu külüplerin organize çalışabilmesi için de Çocuk Oyunları ve Spor Federasyonu'nu kurduk. Amacımız çocuklarımızın sosyal, bedensel ve zihinsel gelişimini sağlıklı bir şekilde sağlamak. Böylelikle ailelerimiz sıkıntıdan kurtulacak, çocuklarımız enerjilerini birden çok yerde harcayacak, en önemlisi de geleneksel çocuk oyunlarımızı birer kültür mirası olarak gelecek nesillere aktaracağız" ifadelerini kullandı.


Genel Sekreter Oktay Yellikaya ise, 3 tane temel amaçlarının olduğunu söyleyerek, "Birinci amacımız şehirleşme ve sosyalleşme ortamında çocuklarımızın gelişmesi için yapacağımız çalışmalar. Şehirleşme çocuklarımızı oturarak bir hayata sürüklemiştir. Bilgisayar başında oturan çocuklarımız bireyselleşmeye ve ailesinden uzak bir gelişime sürüklenmiştir. Çocuklarımızı sokağa çıkararak homojen hayata sürüklemek istiyoruz. İkinci amacımız 5 yıl içerisinde derlenip toparlanmazsa, güncelleşmezse unutulacak olan
geleneksel Türk çocuk oyunlarını gelecek nesillere aktarmak. Üçüncü amacımız da federasyonumuza bağlı kimlik kartları vermek" dedi.


TSYD'nin Levent'teki binasında düzenlenen basın toplantısında çocuklar geleneksel oyunlardan 'birdirbir, seksek, yağ satarım bal satarım ve mendil kapmaca' gibi oyunlardan örnekler sergiledi. Çocuklardan Murat Yıldırım, en çok 'yağ satarım bal satarım' ve 'çelik çomak' oyununu sevdiğini belirterek, bu oyunların çok zevkli olduğunu, herkesin katılabileceğini belirtti.


12 yaşındaki Çisem Katırcı da, "Bugün seksek oynadık. Çelik çomak oynadık. Bu oyunları çok seviyorum. Bilisayarla oynamak gözlerimize zarar veriyor. Bu şekilde doğal ortamlarda oynamak daha güzel" ifadelerini kullandı.

İha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 14:58:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Filiz çilingiroğlu IP: 88.238.250.xxx Tarih : 24.06.2009 17:49:39

Haberi okuyunca tekrar çocukluğuma döndüm. Herkesin dilinde bir '' ESKİDEN'' kelimesi dolaşıyor. Birilerinin bununla ilgili birşey yapması beni çok sevindirdi. Ben 7-8 inci sınıfta iken sokakta ip atlıyordum. Ama şimdiki çocukların çocukluğunu bilgisayar çaldı. Ne acı. Çocuklarımız sokak oyunları ile rekabeti öğrenip belki bunu okul hayatlarına taşırlar. Gönülden destekliyor ve teşekkür ederim