30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Çöp toplamada çağ atlanıyor

Kentsel dönüşümün kentli yaşama olgusunu duyumsatan hizmetlerine bir yenisini ekleyen Küçükçekmece Belediyesi, negatif bir görselliğe sahip olan klasik çöp konteynerlerini değiştiriyor.

 

AB normları uyarınca çöplerin dış ortamdan izolasyonunu sağlayacak olan yeni metot ile yeraltına gömülecek olan konteynırların montajına geçtiğimiz aylarda başlayan Küçükçekmece Belediyesi, bu yolda bir hayli mesafe kat etti. Zemin etütlerinin yapılmasının ardından gerçekleştirilen değişim ile mevcut doğalgaz, elektrik, su gibi altyapı birimlerinin de zarar görmesi engelleniyor.

 

ÇÖPLER ARTIK “ÇAÇA”LARDA…

 

Küçükçekmece Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünce yürütülen çalışma sayesinde vatandaşlara daha temiz ve sağlıklı bir yaşam kazandırma düsturu doğrultusunda, 2009 yılı itibarı ile çöplerin Avrupa Normlarına uyacak şekilde toplanması için yeraltı konteyner sistemine geçilmişti.

 

Pilot bölgelerde öncelikli uygulama olarak başlatılan çalışma doğrultusunda, belirlenen noktalarda Küçükçekmece Belediyesi mühendislerince yer tespiti yapılırken, işlem son derece hassas cihazlar aracılığıyla yürütülüyor. Konteynırların yerleştirilmesi için 3 metre derinliğinde bir hazne açılmasının ardından yeraltında bulunan mevcut doğalgaz, elektrik, su, telefon, kablo TV hatlarına çakışmamasına özen gösterilirken, uzman birimler koordineli olarak kazı işlemini gerçekleştiriyor.

 

Konteynırın yeraltına indirilmeden önce açılan alana bırakılan beton yapı, konteynerden kaynaklanan her türlü sızmanın toprağa karışmasını engelleyecek sızdırmaz bir yapıya sahiptir. Her durumda konteynerin içinde oluşacak çöp suyu özel bir haznede biriktirilip belli aralıklarla yine bu sistem vasıtasıyla bir araç yardımıyla tahliye edilmektedir.

 

Konteynırın etrafındaki bu izolasyon dışında yapısı paslanmaz maddeden olup, mekanik bir aksamla döşenmiş 3 parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar, konteynerin yukarı ve aşağı yönde hareketini kolaylaştıran asansör, çöpün saklandığı konteyner bölümü ve bu bölüme bağlanan, çöplerin atıldığı ve robotlu ÇAÇA (Çok Amaçlı Çöp Aracı) tarafından alınmasını ve boşaltılmasını sağlayan bacadır.

 

Evsel Atıklar (Çöpler) düzenli aralıklarla ÇAÇA'lar tarafından yeraltı konteynerlerinden özel robotlu bir vinç vasıtasıyla hiçbir şekilde el teması olmadan toplanıp katı atık aktarma istasyonuna taşınıyor.

 

Uygulama kapsamında halen Yeni Mahalle, Cennet Mahallesi, Yeşilova Mahallesi, Fatih Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Sultan Murat Mahallesi, Tevfik Bey Mahallesi, Kemal Paşa Mahallesi, Kartaltepe Mahallesi, İnönü Mahallesi, İstasyon Mahallesi, Gültepe Mahallesi ve Beşyol mahallelerinde konuşlandırılan 5000 lt’lik 19 yeraltı konteynerinin yanı sıra 3200 lt’lik 143 adet yerüstü konteyneri de çöplerin modern imkânlarla toplanmasını sağlıyor.

 

Konteynerlerin taşıyan 3 adet ÇAÇA’nın sayısının da yakın bir gelecekte arttırılması hedefleniyor.

 

..
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 13:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?