4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Çözüm metrobüste değil 'monoray'da

Mimar ve Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın en büyük sorununun doğru projeleri yakalayamamak olduğunu savundu. Alp, Topbaş’ın, Metrobüs yerine aynı güzergahda havada tek kolon üzerine giden Monoray sistemini kurmayı “akıl etmesi” halinde İstanbul’a çok şey kazandırmış olabileceğini savundu.


Mimar Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Avcılar Zincirlikuyu arasında kurulan Metrobus için yolun ortasına açılan 2 şerit yolun daraltıldığını anımsattı. Ambulans, İtfaiye, Polis ve benzeri geçiş üstünlüğü olan acil durum araçları için emniyet şeritlerinin iptal edildiğine işaret eden Alp, Metrobüs’le ilgili birçok şikayetin olduğun da altını çizdi.

Alp, “Başkanım Dr. Topbaş İstanbul ulaşımını rahatlatmak için çırpınıp duruyor. Günde 600 araç yeni plaka alıp yollara dökülürken Başkanı'mın işi zor. Ama İstanbul zor bir Metropol. Başkanım aday olurken bu keyfiyeti biliyordu. Bence Başkanı'mın sıkıntısı doğru projeleri yakalayamamak. Her beyanatında Çevreci Raylı Sistem diyor ancak bunlar sözde kalıyor. İcraatta İstanbul’a yeniden çevreyi kirleten otobüsler yüklüyor” dedi.

İstanbul ulaşımı ve kavşaklar için Büyükşehir Belediyesi’nin harcadığı kaynaklarla yeni bir kent kurulacağını iddia eden Alp, yatırımlara karşın İstanbul’da ulaşımın her gün daha da kötüleştiğini söyledi.

Alp, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Başkanım Metrobüs yerine aynı güzergahda havada tek kolon üzerine giden Monoray sistemi kurmayı akıl edebilseydi İstanbul’a ve İstanbullulara çok şey kazandırmış olurdu. Monoray gidiş-geliş tek kolon üzerine oturan 2 kiriş ve 2 ray kullanabildiğinden mevcut yollar daralmayacaktı. Metrobusün özel kulvarlarını yapabilmek için köprülerde genişletmeler gerekmeyecekti. Elzem bir ihtiyaç olan emniyet şeritleri iptal edilerek çağdışılık tekrar davet edilmeyecekti. Monoraylar çevreci olduğundan metrobuslerin neden olduğu hava kirliliği olmayacaktı. Yüksekten giden Monoray da insanlar etrafı seyrederek seyahat edebilecekti. Monoray daha hızlı ve ekonomik olarak inşa edilebilecekti. Monoray yolun ortası aksı ile sınırlı kalmayacak, istediği yerlerde yanlara atlayabilecek, yol güzergahını terk edebilecekti. Estetik olarak çok daha çağdaş olacaktı.”

Alp, Monoray sisteminin Malezya’da bile uzun süre önce yapıldığını, Kuala Lumpur’a gidenlerin Monoray sistemini görebileceklerini söyledi.

ANKA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 13:56:13
Güncelleme :15 Eylül 2008 Pazartesi 14:03:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?