30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Cumhuriyet Anıtı restore edilecek

İstanbul İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, İtalyan heykeltıraş Pietro Conanico tarafından 81 yıl önce yapılan Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın bronz heykelleri üzerinde yoğun korozyon, taş kaide yüzeyinde kir tabakası, ince kılcal çatlaklar ve yüzeyde kopmaların tespit edilmesi üzerine, restorasyona karar verildiği belirtildi.

Maliyeti İstanbul İl Özel İdaresince karşılanacak restorasyonun 2010 Avrupa Kültür Başkenti hazırlıkları kapsamında ele alındığı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na yetiştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Restorasyona, ihale sürecinin ardından özel bir iskele ve dış cephe hazırlığı tamamlandıktan sonra başlanacağı, çalışmalar için 150 bin TL kaynak ayrıldığı bildirildi.

Açıklamada, Taksim Cumhuriyet Anıtı restorasyonu kapsamında yapılacak işlerle ilgili şu bilgilere yer verildi:
“Renkli olan mermer taşın yüzeyindeki kir oluşumları taşın rengini soldurmayacak bir şekilde temizlenecek. Bronz heykellerin mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizliği yapılarak, yüzeyin tekrar korozyona uğramaması için koruyucu malzemeyle önlem alınacak. Çalışmalarda mevcut taşların özgün malzemesine uygun harç kullanılacak. Mevcut çatlaklar, akrilik esaslı malzeme ve yöntemiyle giderilecek. Anıtın mevcut kurşun kaplaması yenilenecek.”

ANITIN TARİHÇESİ

Cumhuriyet'i simgelemek amacıyla dönemin İstanbul Milletvekili Hakkı Şinasi Paşa başkanlığında, 1925 yılında kurulan komisyonun yaptığı çalışmalar anıt için atılan ilk adım oldu.

Komisyon, İtalyan heykeltıraş Pietro Conanico ile bağlantı kurarak, anıtın yapılması teklifinde bulundu. Halkın maddi yardımlarıyla yapılan Taksim Cumhuriyet Anıtı, Conanico tarafından 2.5 yılda tamamlandı.

İstanbul'a vapur yolculuğuyla ulaşan anıt, 23 günlük bir çalışma sonrası yerine monte edildi.

Özel törenle 8 Ağustos 1928'de açılan anıtın bir yüzünde Kurtuluş Savaşı, diğer yüzünde “Cumhuriyet Türkiyesi”nin simgeleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 20:37:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?