30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

ÇYDD’ye ‘boşalt’ talimatı

İstanbul’da ÇYDD Fatih Şubesi’ne bağlı Toplum Merkezi binasının ‘depreme dayanıklı olmadığı’ gerekçesiyle boşaltılması istendi. Binlerce kişiye eğitim sağlayan merkez için yeni yer gösterilmemesi tepki çekti.

Kocamustafapaşa’da 1997 yılından bu yana gönüllü eğitmenler tarafından binlerce çocuk, genç ve yetişkine ücretsiz okuma-yazma, ilkokul bitirme, İngilizce, müzik, resim, tiyatro, gitar, keman gibi kurslar verilen SHÇEK-Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) Fatih Şubesi’ne bağlı toplum merkezi, binanın kullanım hakkına sahip olan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından “depreme dayanıksız olduğu” gerekçesiyle kapatılıyor.
SHÇEK İstanbul İl Müdürü Önal İnaltekin, “Keşke yıkılmasa, ama çocukların başına yıkılsa daha mı iyi, o riski göze alamayız” dedi.

Çubukçu imzalı yazı
Haziran ayı içerisinde boşaltılması istenen Fatih’teki bina, harap halde ve kullanılmayan bir çocuk tiyatrosuyken, 24 Kasım 1997’de SHÇEK Genel Müdürlüğü ile ÇYDD arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde yenilenmiş ve ÇYDD tarafından toplum merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, dönemin Kadın ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun “olur” imzasıyla 19 Şubat 2009 tarihinde SHÇEK’ten derneğe gönderilen bir yazıda, binanın yıkılacağı belirtilerek, “Yerine sosyal risk altında bulunan kız çocuklarına yönelik sosyal rehabilitasyon merkezi hizmeti verecek yeni bir bina yapılması planlanmaktadır” denildi.

Yüzlerce imza toplandı
Dernek yetkilileri ise, binanın kendilerine geri verilmesi veya başka bir yer tahsis edilmesi için İstanbul Valiliği’ne başvurduklarını ancak çözüm bulunamadığını söyledi. ÇYDD Fatih Şube Başkanı Avukat Olcay Ekinci, kurslarlarla ilgili her ay SHÇEK’e rapor sunduklarını belirtirken, “Ayrıca Halk Eğitim Merkezi’yle de protokolümüz vardı. Semt halkı merkezin yıkılmaması için yüzlerce imza toplayıp valiliğe götürdü” diye konuştu. Ekinci, merkezin kurulmasında en çok emeği geçen kişinin geçtiğimiz günlerde vefat eden ÇYDD’nin Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan olduğunu söyleyerek, “Son günlerinde bile yeni bir yer bulma telaşına düşmüştü” dedi.

SHÇEK: Depreme dayanıksız
SHÇEK İstanbul İl Müdürü Önal İnaltekin, Kocamustafapaşa’daki bina için İstanbul İl Özel İdaresi Proje Koordinasyon Birimi’nce (İPKB) yürütülen “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi” (İSMEP) tarafından “depreme dayanıksız” raporu verildiğini söyledi. İnaltekin, yapılacak yeni binanın neden ÇYDD’ye tahsis edilmediğine ilişkin soruya ise, “O konu bakanlıkla, genel müdürlükle görüşülür. Karar verenler demek ki o şekilde karar vermişler” diye yanıt verdi. Neden başka bir yer gösterilmediği sorusu üzerine de İnaltekin, “Arayışımız var ama İstanbul’da uygun bir yer bulmak çok sıkıntılı” dedi.

‘Yeni bir yer bulacağız’
İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Altıntaş ise, Milliyet’in konuyla ilgili görüşünü almak için İstanbul Valiliği’ne başvuru yapmasının ardından merkezi ziyaret ettiğini belirterek, dernekle beraber yeni bir yer arayışına gireceklerini söyledi.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 17:55:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?