4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Dağlarca'nın vasiyeti açıklandı

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ünlü şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın vasiyeti açıklandı. Dağlarca, bugüne kadar yayınlanan ve bundan sonra yayınlanacak tüm kitaplarından elde edilecek geliri öğrencilere bağışladı. 

Türk şiirinin çınarı Fazıl Hüsnü Dağlarca, özel eşyalarının bulunduğu "Dağlarca Burada" odasına ev sahipliği yapan Bilfen Okulları'nda törenle anılırken, burada düzenlenen törende ünlü şairin vasiyeti de açıklandı. Törene, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, şair-yazar Sunay Akın, Cumhuriyet Gazetesi'nden Egemen Berköz gibi Dağlarca'nın yakın dostlarının yanı sıra öğretmenler ve veliler katıldı. Bilfen Okulları'nda düzenlenen törende 7. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu müzik grubunun notaları eşliğinde şairin "Çocuk ve Allah " adlı şiirinden parçalar okundu. Ardından Kadıköy Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Cem Hondu tarafından Dağlarca'nın vasiyeti açıklandı. Daha önce evinin Kadıköy Belediyesi tarafından müze yapılması için talepte bulunan Dağlarca, Bilfen Okulları'na da başarılı öğrencilere burs olarak verilmesi kaydı ile şu ana kadar yayınlanan ve bundan sonra yayınlanacak tüm kitaplarından elde edilecek gelirini bağışladı. Bağıştaki amacını vasiyetnamesinde, "Türk çocuğuna Atatürk yolunu göstermek" olarak belirten Dağlarca'nın bu vasiyeti, okul tarafından "Bilfen Dağlarca Bursu" adı altında maddi durumu iyi olmayan başarılı çocuklara katkı amacıyla verilecek. 

Dağlarca'nın arzu ettiği gibi Atatürkçü gençler yetiştireceklerini belirten Bilfen İlköğretim Okulları Koordinatörü Nurşen Kayatürk, "Dağlarca'nın vasiyetine sahip çıkarak bu bursla onun arzu ettiği gibi Atatürkçü gençler yetiştireceğiz. Bursu yalnızca maddi durumu iyi olmayan çocuklar alabilecek. Yapacağımız sınavı başarı ile geçen çocuklar için oluşturulan 'Bilfen Dağlarca Bursu'na okul olarak biz de katkıda bulunacağız" dedi. 

Tören esnasında Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Oyuncak Müzesi kuran şair yazar Sunay Akın ile birlikte Dağlarca'nın evini "Dağlarca'nın Gökyüzü" adlı müzeye çevirmek için çalışma yürüten Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk'e şairin son dönemlerinde yanında olduğu ve şaire sahip çıkmasından dolayı bir onurluk verildi. Başkan Öztürk, onurluğunu alırken yaptığı konuşmada, "2007 yılının son aylarında kendisini ziyaret ettiğimiz günlerin birinde Barış Manço'nun evini müze yaptığımızı duymuş ve bana, 'Benim evimi de müze yapmanızı istiyorum ama gençlerin gelebileceği kitap okuyabileceğiü, oturabileceği bir yer olsun. Hatta burası müze de olmasın burası 'Dağlarca'nın gökyüzü' olsun' dedi. 

Biz de sevgili Sunay Akın ile birlikte evinin kendisinin bizden istediği gibi gençlerin geldiği kitaplarını okuduğu ve Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıktığı bir eğitim mekânı olması için çalışacağız. Son günlerinde yine gençlere mesajınız nedir, diye sorulduğunda yattığı yerden doğrularak, 'Onlara söyleyin, Cumhuriyet'e sıkı sıkı sarılıp sahip çıksınlar' dedi. Bizim üzerimize düşen de cumhuriyete, demokrasiye, laikliğe sıkı sıkıya sarılmak ve aramızdan yeni Dağlarcalar çıkarmak olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Anma töreninde ayrıca şairin sık sık dinlediği "Geçti dost kervanı" türküsü seslendirildi. Dağlarca'nın "Elifin Kağnısı" adlı eseri Türkçe öğretmenlerinden Yaşar Akalın tarafından okundu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 13:07:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?