4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Dali’ye herkes hayran kaldı

Salvador Dali Sergisi’nin resepsiyonu dün kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirildi

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde, 60. yılını kutlayan Akbank’ın sponsorluğunda ve Gala- Salvador Dali Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlenen “İstanbul’da Bir Sürrealist Salvador Dali” başlıklı serginin resepsiyonu dün akşam gerçekleştirildi. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in ev sahipliğinde düzenlenen geceye finans ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı. Gecenin açılışında bir konuşma yapan Suzan Sabancı Dinçer, Sakıp Sabancı’ya yaşadıkları aile evini müze olarak sunmasından dolayı şükranlarını dile getirdi:

‘Hayal gerçek oldu’ 

“Bu gece Akbank’ın 60.kuruluş yıldönümü vesilesiyle ünlü sanatçı Salvador Dali’nin eserlerini bu eşsiz mekanda İstanbullularla buluşturmanın gurur ve sevincini yaşıyoruz. Sakıp Sabancı’nın vizyonu ve tutkusu olmasaydı dünya standartlarındaki bu müze Türkiye’ye kazandırılamazdı. Sakıp Sabancı bu müze ile bir çok kişinin omuz silkeceği bir fikrin hayalin, gerçekleşmesini sağladı. Akbank’ın 60 yıllık başarılı geçmişi Erol Sabancı’dan ayrı düşünülemez. Onun vizyonu bizler için çok önemli. Bu iki isme teşekkür etmek istiyorum.” 

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul ise gecede yaptığı konuşmada bu sergiyi sunmaktan büyük gurur duyduklarını belirterek, “Eskiden Akbank için güveninizin eseri diyorduk, bugün ise bu sözün yanısıra Türkiye’nin yenilikçi gücü diyoruz. Dali, Akbank’ın dinamik ve yaratıcı yönüyle, yenilikçiliğiyle örtüşüyor”

Dört ay boyunca resim ziyafeti 

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ise bu serginin Gala-Salvador Dali Vakfı’nın işbirliğiyle gerçekleştiğini belirterek, “Sürrealizm gibi, sıradan bir ziyaretçinin anlamakta zorluk çekeceği bir sanat akımını bir de onun ele avuca sığmayan temsilcisini getirmenin zorluğunu elbette biliyorduk. Bu yüzden serginin bir retrospektif olmasında ısrar ettik. Klasik resim eğitimi almış, ondan yola çıkarak kendi yolunu çizmiş. Dali’nin kapsamlı koleksiyonu dört ay boyunca SSM’de ziyaretçilerini ağırlayacak. Sergi süresince insanları Dali’nin dünyasına sokmaya çalışacak. Böylece resimlerin yorumunu yapacağız” diye konuştu. 


Bizzat kendisi kurdu 

Gecede son olarak bir konuşma yapan Gala-Salvador Dali Vakfı Başkanı Ramon Boixados ise şunları söyledi:
“Vakfımız Dali’nin bizzat kendisi tarafından kurulmuştur. Ve onun tüm dünyada sanatsal mirasını korumaktadır. Bu sergi Dali’nin Türkiye’de sergilenecek ilk büyük retrospektifi. Bu nedenle usta sanatçının eserlerini Türk izleyicisine en iyi şekilde tanıtmayı amaçladık.” 

Konuşmaların ardından davetliler Suzan Sabancı Dinçer eşliğinde sergiyi gezdiler.

Gül, hepsini tek tek inceledi 

Sakıp Sabancı Müzesi’nde dünyaca ünlü sürrealist ressam Salvador Dali’nin sergisini, önceki gün eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte gezen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, en çok müzede oluşturulan İspanya Figueres’deki Gala-Salvador Dali Tiyatro ve Müzesi‘nin enstalasyonunun bulunduğu köşeyi beğendi. Gül’ün ayrıca ünlü sanatçının 3. boyutu yaratan eserlerine de büyük ilgi gösterdiği öğrenildi. Picasso ve Rodin sergilerinin ardından, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Salvador Dali’nin kapsamlı bir retrospektifi niteliğini taşıyan sergiye ev sahipliği yapan Sakıp Sabancı Müzesi’nin ilk ziyaretçileri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül oldu. Müzeye gelişinde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Müze Müdürü Nazan Ölçer tarafından karşılanan Gül ve eşi, önceki gün yaklaşık 1.5 saat boyunca müzeyi gezdi. Salvador Dali’nin 384 parça eserinin sergilendiği 3 katı gezen Gül ve eşinin sergiye büyük bir ilgi duydukları ve her eseri tek tek inceledikleri öğrenildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 11:17:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?