3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Danıştay'dan tarihi yanlışa 'dur' kararı

Danıştay 6. Daire, Sultanahmet’teki Four Seasons Oteli’nin tarihi kalıntılar üzerinde sürdürdüğü ek inşaatıyla ilgili olarak “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Danıştay, “Roma-Bizans-Osmanlı kültür mirası”nın yok sayıldığını belirterek, “Kullanım kararlarında hukuka uyarlık görülmemiştir” dedi. 

Karar üzerine, Four Seasons’ın mahkeme süreci tamamlanana kadar inşaatı durdurması gerekiyor. 

Milliyet gazetesinin, tarihi kalıntılar üzerine yükselen ek inşaatı kamuoyunun gündemine taşımasının ardından, Danıştay 6. Daire, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin başvurusu üzerine, 14 Mart 2008 tarihinde, ek inşaatların yapılmasına olanak sağlayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onaylanan planlarla ilgili olarak “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Danıştay’ın, eski Sultanahmet Cezaevi bahçesiyle ilgili olarak verdiği kararda şöyle denildi:

‘Hukuka uymuyor’ 

“10.7.1981 günlü, 13012 sayılı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kararıyla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen, kentsel ve arkeolojik sit alanında kalan, koruma grubu 2 olarak belirlenen anılan parseller üzerinde eski Sultanahmet Cezaevi ve Tevkifevi yeni Four Seasons Oteli bahçesindeki arkeolojik park ve kazı alanına ek otel inşaatları yapılmasının temelini oluşturan ve toprak altındaki Roma-Bizans-Osmanlı Kültür Mirası’nı yok sayan, ulusal-uluslararası koruma hukukuyla bağdaşmayan ve kamu yararı kavramıyla örtüşmeyen söz konusu kullanım kararı ile bu kullanımı detaylandıran plan notlarında hukuka uyarlık görülmemiştir.” 

Prof. Dr. Zekai Görgülü, Prof. Dr. Emre Aysu ve Prof. Dr. Yüksek Mimar Hakkı Önel’den oluşan bilirkişilerin raporuna da kararda yer verildi. Bilirkişiler raporlarında şöyle dedi:

‘Kamusal yarar yok’ 

“Çelik konstrüksiyonlu ayaklar üzerinde zeminden bir kat yüksekten de başlasa 3 bloktan oluşan ek yapıların bu nitelikte arkeolojik değerlerin üzerine ve Ayasofya ile Sultanahmet camilerinin hemen önüne ve onların üçüncü boyuttaki etkilerini de olumsuz yönden etkileyecek biçimde dava konusu işlemle turizm tesis alanı lejantı ile işlev verilerek turistik tesis yapımı yönünde getirilen plan kararının bilimsel esaslara, etik değerlere, uluslararası/ulusal koruma hukukuna, şehircilik ve planlama ilkelerine tümüyle aykırı olduğu, ayrıca kamusal hiç bir yararının da bulunmadığı, dava konusu 67 pafta, 58 ada, 1 ve 2 sayılı parselleri de kapsayan Sultanahmet Meydanı’nın hem Cumhuriyet/Osmanlı Tarihi, hem de dünya tarihi açısından UNESCO kriterleri göre son derece önemli olduğu...”

Muhçu: Bakan gereğini yapmalı 

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, bu kararla Four Seasons Oteli’ne ait eklentilerin yasal dayanağının kalmadığını belirtti. Mahkemenin kararının anlamlı olduğunu belirten Muhçu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Belediyesi’nin, mahkemenin verdiği kararın gereğini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 09:51:59
Güncelleme :29 Nisan 2008 Salı 09:57:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?