30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Denetim zabıtaya geçti

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Yetki Devri Genelgesi'yle İstanbul deniz sınırları içinde denetim yetkisini kullanan Büyükşehir Belediyesi ekipleri son yıllarda denetimlerini sıklaştırdı. 

Çevre Kanunu'nda yapılan düzenlemede ceza miktarlarında önemli oranda artış getirilmesiyle birlikte denizi kirleten gemilere kesilen cezaların toplamı 5 kat arttı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, Marmara'yı kirleten gemilere 2006 yılında 2 milyon 500 bin YTL ceza keserken bu rakam 2008 yılında 5 kat artarak 13 milyon YTL'yi aştı. Büyükşehir Zabıtası, 2000-2008 yılları arasında Marmara'da denetlediği 96 bin 925 gemiden bin 154'üne yaklaşık 40 milyon YTL ceza kesti.

Marmara Denizi'nde yapılan denetimleri Çevre Koruma Müdürlüğü ile birlikte yürüttüklerini belirten Zabıta Daire Başkanı Mustafa Tahmaz, "30 kişilik zabıta personelimiz deniz denetimi yapıyor. 2006 yılında Kabahatler Kanunu ve Çevre Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile birlikte ceza miktarları ciddi oranda artırıldı. Örneğin peşin para cezası 4 YTL'den 125 YTL'ye çıkarıldı. Ayrıca Çevre Kanunu'nda yer alan cezalar da ciddi miktarda arttı." diye konuştu.
 
Çevre denetimi için bir gemi ve bir de helikopter alındığını belirten Tahmaz, "İmkânlar artınca denetimler de arttı. Denetimlerle birlikte cezalar da arttı. Bu işin ev sahibi Çevre Koruma Müdürlüğü. Geminin işlediği suça göre cezalar 16 bin YTL ile 1 milyon YTL arasında değişiyor. Örneğin bu yıl ilk defa biyolojik atık atma suçu nedeniyle bir gemiye 1 milyon YTL ceza kesildi." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, il sınırları içerisinde deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla Karadeniz'den Ambarlı açıklarına kadar denizi havadan ve denizden denetliyor. Zabıta, Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleriyle birlikte denizin kirletilmesini önlemek amacıyla denizden, karadan ve havadan 24 saat aralıksız denetimde bulunuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2009 Perşembe 21:01:32
Güncelleme :1 Ocak 2009 Perşembe 23:16:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?