3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Denktaş'ın katıldığı toplantıda gerginlik

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İstanbul Rotary Kulübü'nün düzenlediği toplantıya katıldı. 

Toplantının soru-cevap bölümünde Denktaş'ın fikirlerinin eski olduğunu ifade ederek gerginliğe neden olan bir üye, daha sonra Rotary Kulübü Başkanı'na tehditler yağdırdı. Tartışmalara neden olan üye, toplantı sonunda Rauf Denktaş'tan özür diledi. 

Denktaş'ın da hazır bulunduğu toplantı Hilton Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan Rauf Denktaş, cumhurbaşkanlığı döneminde yaşananlara değindi. Denktaş, "Kıbrıs için büyük fedakarlıklar yaptık. Aslında Rotary toplantılarında Kıbrıs meselelerini konuşmak zordur. Çünkü siz barış, kardeşlik, dostluk çağrıları yapmaktasınız. Ancak Kıbrıs'ta 45 yıldır Türkler ayaklar altında çiğnenmektedir. Rumlar bizim bu konuları konuşmamızı hiç istemez. Bize insanlık dışı muamele eden, bizleri toplu mezarlara gömenler tarafından Kıbrıs'ın konuşulması hiç istenmez. Kıbrıs Meselesi Türkiye için milli bir davadır" dedi. 

KKTC eski cumhurbaşkanı, geçmişte yapılan referanduma da değinerek, "Yapılan referandumda Türklerin çoğunluğu "evet" dedi. Ancak bu evet sonunda bazı söylentiler ortaya çıktı. Kıbrıslı Türkler bundan sonra ayrı egemenlik isteyemeyecek. Bu söylenti için çok uğraştım ama işe yaramadı. Amerika'nın mevcut hükümete kabul ettirdiği Annan Planı ile Avrupa ülkelerinin Türkiye'deki oyunları ortaya çıkmaya başladı. Bu plan kapsamında Türk askerleri Kıbrıs'tan çekilecek ve Rumlar istediği gibi, istediği yere gidebilecek ve aynı zamanda Türkiye'den oraya yerleşen vatandaşlar da geri gönderilecek. Amaçlanan bu planlar göz ardı ediliyor" diye konuştu. 

Denktaş konuşmasında, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a da yüklendi.
Talat'ın geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'ne konuşmacı olarak çağrılmasının altında basına yansımayan bazı detaylar olduğunu öne süren Denktaş, "Talat Avrupa Birliği'ne çağrıldığında cumhurbaşkanı sıfatıyla değil, orada bulunan Türklerin cemaat lideri olarak davet edildi. Bu konu basına yansımadı. Talat, şu andaki hükümet tarafından büyük destek görüyor ancak yaptıkları yanlış. Kıbrıs şu anda altımızdan yavaş yavaş kaymaya başladı. Gençlerimizin beyinleri yıkanıyor. Gençlerimize paralar veriliyor ve çeşitli gezi ve kamplara götürülüyor. Burada onlara Türk olmadıkları, Kıbrıslı oldukları aşılanıyor" açıklamasında bulundu. 

Konuşmasının ardından Denktaş'a seslenen Rotary Kulübü'nün bir üyesi, KKTC eski cumhurbaşkanı ile aynı fikirleri paylaşmadığını, Denktaş'ın fikirlerinin eski olduğunu söyledi. Konuşma tarzı ve Denktaş'a hitabı davetliler tarafından eleştirilen Rotary Kulübü üyesi gerginliğe neden oldu. Rauf Denktaş, "Kıbrıs'ta canımız kanımız çok aktı. Bunu konuyu gözardı edemeyiz. Kim nasıl düşünürse düşünsün Kıbrıs'taki Cumhuriyet için çok kan döküldü" derken, aynı üye daha sonra Rotary Kulubü Başkanı Mehmet Kurtoğlu'nun yanına giderek tehditler yağdırdı. Karşılıklı ağız münakaşası, salonda bulunanların müdahalesiyle sona erdi. Gerginliğe neden olan üye, toplantı sonunda Denktaş'tan özür diledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 18:28:22
Güncelleme :14 Ekim 2008 Salı 18:36:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?