3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Depremde 90 bin kişi ölecek

İstanbul Valisi Muammer Güler, "İstanbul'un belki de önemli bir bölümünün yıkılıp yeniden yapılması gibi bir olayla karşı karşıya olunduğunu" bildirdi. Yapılan hesaplara göre olası bir İstanbul depreminde 90 bin insanın öleceği, maddi zararın da 40 milyar dolar civarında olacağı belirtildi. 

Deprem felaketine çözüm: Yık, yap...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Uygulamalı Sistemler Analizi Uluslararası Enstitüsü, Kyoto Üniversitesi Afet Önleme Araştırma Enstitüsü ve Dünya Bankası Enstitüsü desteğiyle düzenlenen "Uluslararası Bütünleşik Afet Riski Yönetimi" konulu konferansta konuşan Güler, 17 Ağustos depreminin ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Güler, depremde İstanbul'da 981 kişinin öldüğünü, 81 binanın enkaza dönüştüğünü hatırlatarak, depremin ardından bir Afet Yönetim Merkezi kurulduğunu, İstanbul'un sismik riskinin azaltılması projesinin ağırlıklı olarak Dünya Bankası kaynaklarından yürütüldüğünü bildirdi.

Güler, "Yeni yapılacak 'deprem hastanesi' diyebileceğimiz deprem sırasında da yoğunlukla kullanılabilecek, ana yollara, demiryolu, havayolu, deniz yoluna rahatlıkla entegre olabilecek hastane projeleri şu anda hazırlanmış durumda. Bu hastanelerden biri Seyrantepe'de, biri Haydarpaşa'da, biri de Marmara Üniversitesinin yapmakta olduğu hastane. Bunlar deprem sırasında da yoğunlukla kullanılabilecek hastaneler" diye konuştu.

Güler, 2010 yılına kadar sürecek sismik riskin azaltılması projesine de değinerek, bu projenin mali kaynaklarının Dünya Bankasından sağlandığını, şimdiye kadar merkezden yürütülen çalışmaların bundan sonra yerinden yürütüleceğini belirtti.

Vali Güler, "İl Özel İdaresine bu kaynak doğrudan aktarılmıştır. 400 milyon dolarlık bir anlaşmadır. 3 Şubat 2006'da yürürlüğe girdi" dedi.

"Deprem Master Planı"nın İstanbul için önemli yol haritası olduğunu, kentin tümünü ele alan bir plan yaklaşımı bulunduğunu anlatan Güler, şunları söyledi:

"Geçmişte 1.500 kilometrekare alan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda iken, bugün 5 bin 200 kilometrekarelik bölümü plan sınırları içine alınmıştır. Uygulanacak planlarla bütün kent kontrol altına alınacaktır. Bundan sonraki yapılar, deprem riski taşımayan yapıya dönüşmüş olacaktır."

Güler, bunun bir büyük bir kaynak gerektirdiğini, ancak en sağlıklı çözüm olduğunu vurguladı. 

90 bin insan ölecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın ortaklaşa hazırladığı rapora göre, İstanbul’da 7.5 şiddetinde yaşanacak bir deprem, 90 bin civarında insanın ölmesine ve 40 milyar dolarlık maddi kayba neden olacak. 

Raporda depremin 9 milyon kişi etkileyeceği belirtildi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, mevcut İmar Yasası’nın “40’lı yıllardan kalma” olduğunu belirterek, “Tüm çabalara rağmen İmar Yasası bir türlü Meclis’e gelmiyor. Hükümet deprem konusunda ilgisiz” yorumunu yaptı.
AA/ANKA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2006 Çarşamba 14:10:29
Güncelleme :16 Ağustos 2006 Çarşamba 14:10:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdal geyikçi-köçek IP: 85.98.45.xxx Tarih : 16.08.2006 15:03:04
Ne güzelki depremler olmadan.önlemini almışlar.ben küçüklüğümde babam taşarönlük yapyığı dönemlerde betonculuk,kalıpcılık,demircilik,vs vs.yapmıştım.ve yıllar sonra çavremizdekiler.babamın yaptığı binaların çok sağlam olduğunu dile getirmişlerdi.ben 1999 depreminde marmarayı görmeyede gitmiştim.temeli sağlam olmayan binaların.nasıl yıkıldıklarını gördüm.bir devlette temellere bağlıdır.temeli sağlam olmayan devletler yıkılmaya mahkumdur.örnekleri vardır.dünyamızda.saygılarımla erdal geyikçi-köçek