4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Dev acil ünitesi pazara takıldı

Bakırköy’de yapılan Türkiye’nin en büyük sağlık tesislerinden biri 15 gün içinde tamamen hizmete hazır hale gelecek. Ancak semt pazarının kaldırılamaması nedeniyle merkezin yolu yok!

İstanbul için hayati önem taşıyan Türkiye’nin en büyük acil yoğun bakım ünitesi ve cerrahi merkezi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yapıldı, ancak karşı karşıya kaldıkları çok önemli bir sorun hâlâ çözülemedi. 15 gün içinde tüm eksiklikleri tamamlanacak olan merkezin açılması, salı günleri hastane çıkışına kurulan semt pazarının kaldırılmasına bağlı.

Fakat Zuhuratbaba pazarı olarak bilinen bu semt pazarı, Bakırköy Kaymakamlığı’nın iki yıldır yaptığı tüm yazışmalara rağmen bir türlü kaldırılamadı. Üstelik semt pazarının kurulduğu Karabal Caddesi, afetlerde kullanılacak olan “acil ulaşım yolu”. Yani bu yola park yapılması dahi yasak. Pazarın kurulduğu cadde, aynı zamanda Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ambulans yolu. Salı günleri bu hastanelere ulaşmak isteyen ambulans ve hasta araçları trafiğin yoğun olduğu yolları kullanmak zorunda kalıyor.

Tek bir giriş istendi
Yeni merkezin inşaatıyla birlikte İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) başvurarak, iki hastane ile yeni merkezin araç ve ambulans giriş çıkışının birleştirilmesi için yeni bir yol düzenlemesi yapılmasını istedi. UKOME, pazar kaldırılmadan yol düzenlemesinin yapılamayacağını bildirdi. Bunun üzerine pazarın kaldırılması için çalışmalar başladı.

Bakırköy Kaymakamlığı, ürettiği her çözüm önerisini, “Uygulanmazsa zor kullanılacaktır” diyerek Bakırköy Belediyesi’ne gönderdi ancak sonuç alamadı.
Kaymakamlık, son olarak 13 Ekim 2008’de gönderdiği yazıda, hiç olmazsa pazarın başlangıç noktasının, yeni yapılan acil travma merkezinin çıkış kapısını açmak için 2 metre aşağıdan başlatılmasını istedi. Bu uygulama için tanınan 21 Ekim tarihinde, pazarcılar değil 2 metre 1 milim bile yerlerinden oynamadı.

‘Bir türlü kaldıramadık’
Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin, “Kanun, ‘kaymakam, sağlıkla ilgili güvenlik tedbirleri alır’ diyor ve yetki veriyor ama iki yıldır tüm yetkimi kullandım ama bir türlü pazarı kaldıramadık. Güvenlik güçlerini getirir zor kullanır, pazarcıları sokmam ama 40-50 yıllık pazar ve 2 bin esnaf var orada. O insanları mağdur etmeden yeni bir yer göstermek lazım ama Bakırköy Belediyesi iki yıldır bir türlü yer gösteremedi” dedi. İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün ise, belediyelere üç ayrı yer önerdiklerini, ancak halen bu önerilerin incelendiğini bildirdi. Bakırköy Belediyesi yetkilileri, konuyla ilgili görüşme talebimize yanıt vermedi.

Yol hayati önem taşıyor
Sadi Konuk Hastanesi Başhekimi Zafer Çukurova şöyle konuştu: “Ek binamız 15 gün sonra açılışa hazır hale gelecek ancak bu merkezin açılması için yol düzenlemesi yapılmalı. İnsanlar için hayati önem taşıyan bu merkezde, 9 bin 275 metrekarelik kapalı alana kurulu. 6.5 kattan oluşan acil travma merkezinde 92 servis yatağı, 21 yoğun bakım ve 2 izolasyon yatağı, 35 ayrı muayene ve hasta müşahede yatağı, 7 ameliyathane, 17 yataklı gözlem odası, 12 yataklı koroner yoğun bakım ünitesi, 6 anjiyo sonrası müşahede yatağı, koroner anjiyo ünitesi, acil laboratuvar, 2 endoskopi, ERCP müdahale odası bulunmakta.” 

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 13:31:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?