2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Dev feribot 21 Nisan'da sefere başlıyor

Avustralya'dan alınan dünyanın ikinci büyük feribotu Osman Gazi, bin 200 yolcu ve 225 araç kapasitesiyle İstanbul-Bursa arasını 75 dakikaya indirecek. Feribot 21 Nisan'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kadir Topbaş'ın katılacağı bir törenle sefere başlayacak. 

İstanbul-Bursa arasını 75 dakikaya indirecek Osman Gazi hızlı feribotu, Avustralya yolculuğunu tamamlayarak İstanbul'a geldi. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) çalışanlarının çiçeklerle karşıladığı hızlı feribot, dünyanın en gelişmiş teknolojileri ile donatıldı. İstanbul-Bursa arasını sadece 1 saat 15 dakikaya indirecek feribot, ayrıca Kütahya, Eskişehir ve Afyon yolculuklarını 2 saat kısaltacak. 

Yüklü hali ile 36 deniz mili (yaklaşık 67 km/saat) hıza ulaşabilen, 88 metre boyunda, bin 200 yolcu ve 225 araç kapasiteli feribotunun yolcu salonları iki kattan oluşuyor. Yenikapı-Bandırma hattına Batı ve Güney Ege yolculukları için alternatif oluşturacak Osman Gazi, Kütahya, Eskişehir, Afyon ve Muğla illerine ulaşımı 170 kilometre (2 saat) kısaltacak. 

Avustralya'nın Perth şehrinden başlayan yolculuğunda sırasıyla Hint Okyanusu, Kızıldeniz ve Süveyş kanalını aşarak İstanbul'a ulaşan Osman Gazi'nin, Türkiye yolculuğu yaklaşık 20 gün sürdü. İstanbul-Bursa hattının hizmete açılması ve Osman Gazi feribotunun filoya katılım töreni, 21 Nisan 2007 Cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla İDO Yenikapı hızlı feribot iskelesinde gerçekleştirilecek. 

110 milyon dolarlık bir yatırımla Avustralya'dan iki büyük feribot aldıklarını ve Bursa Belediyesi'nin de 20 milyon YTL harcayarak Güzelyalı'da iskele inşa ettiğini belirten Kadir Topbaş, "Hızlı feribotların ilki 21 Nisan'da, diğeri ise Haziran ayında hizmete alınacak. Bu gemilere Osman Gazi ve Orhan Gazi isimlerini vermemizin sebebi, bu iki büyük hükümdarın bir cihan devleti olan Osmanlı Devleti'nin kurucuları olmasıdır. Bu iki büyük insanın isimlerini yaşatmak bizim için bir görevdi" dedi. 

Bu isimlerin Osmanlı'ya başkentlik yapmış İstanbul ile Bursa'nın tarihi görevleri açısından da son derece önemli olduğunu ifade eden Topbaş, "Bursalılara önemli bir hizmet verecek bu seferler, İstanbul'u da Bursa ile arkasındaki şehirlere bağlayacak. Önemli bir ulaşım ayağı olan bu seferler devreye girdiğinde insanlarımız çok daha hızlı ulaşım imkanına kavuşmanın mutluluğunu yaşayacaklar. Bursa ve İstanbul arasında gidip gelmek için uzun bir karayolu yerine feribotla çok kısa bir sürede gidip gelme imkanına kavuşacaklar. İstanbullular ve Bursalılar ile diğer şehirler için hayırlı olsun" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 13:16:29
Güncelleme :17 Nisan 2007 Salı 13:24:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?