4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Devlet rezilliği biliyor ama...

TBMM Tuzla Araştırma Komisyonu'na, Tuzla’da çalışan işçilerin barınma şartları ile ilgili bilgi veren Tuzla Kaymakamı Fahri Keser, "İşçi barınma yerlerinde 40 metrekarelik alanda 20 kişi yatıyor. Mekan eski bir depo veya affedersiniz ahır" dedi. Kendi tespitlerini aktaran kaymakam, buraların insan yaşamına uygun olmadığını belirtti.

Meclis Tuzla Araştırma Komisyonu dün Tuzla Kaymakamı Keser ve Tuzla Belediye Başkanı Demirci'yi dinledi. Keser sunumuna Radikal'in "Tuzla'da Devlet Yok" başlıklı haberini eleştirerek başladı. Müfettişlerin denetimini anlatan Keser "Madem devlet yok tüm bunları kim yapıyor" dedi. Komisyon üyesi DTP'li Sabahat Tuncel ise "Devlet var ama işçilerin barınma yerleri malum. Madem devlet var niye bir şey yapmıyor?" diye sordu.
Tuzla'da işçilerin barınma yerlerindeki olumsuz şartlarla ilgili bilgi veren Keser şunları söyledi: "İşçi barınma yerlerinde 40 metre karelik alanda 20 kişi yatıyor. Mekan eski bir depo veya affedersiniz ahır. Tuzla’nın köy olduğu dönemlerde ahır olarak kullanılmış yerler, şimdi bu kişilere mekan olarak veriliyor. Tuvalet ya yok ya da sadece bir tane. O da yasal olmayan şekilde sonradan yapılmış. Sifon sistemi, lavabo yok. Sıcak suyu düşünmek bile abes. Banyo hiç yok. Eski ranzalar ve vıcık vıcık yataklar. Bunları ben tespit ettim. Tuzla’da bir yakınının yanında kalmayan herkes buralarda kalıyor. Bunlara bekar evi mi bekar hangarı mı demek lazım? Onu da karar verebilmiş değilim. Bunların derhal kapatılması gerektiğini düşündük ama kapattığımız zaman bir sorun olacak. Kaldıkları yerler insan yaşamına uygun değil. Buralarda işçilerden alınan kiralar da çok yüksek. Hangar olarak nitelendirilen bu yerlerin sahibi aylık 20 işçiden aylık 1400 YTL kira alıyorlar. Kişi başına ortalama 70 YTL." Keser, TOKİ'nin işçiler için barınma merkezleri yapabileceğini belirtti.


Yakama yapışırlar

Normalde böyle yerlerin kiraya verilemeyeceğini, ama kendisinin vergi dairesi elemanlarına, vatandaş beyanına göre ceza kestirdiğini ifade eden Keser, "Aksi takdirde orayı kapatmam ve işçileri de boşaltmam lazım. O zaman da 'Nerede kalacağız' diye benim yakama yapışacaklar" dedi.
Tuzla'da vatandaşların tersanelerden dolayı şikayeti bulunduğunu belirten Keser, "Gürültü kirliliği hat safhada. Binlerce vatandaş dilekçeyle durumu protesto ediyor" dedi. Elverişsiz şartlarda yaşayan işçilerin tabii ihtiyaçlarını giderme biçimlerinin çevre halkını rahatsız ettiğini kaydeden Keser, "Tuvalet yok, dışarılarda bir yerlerde ihtiyaç gideriyorlar veya yakın bir yerdeki camiye, okula gidip gelirken çıplak gidip geliyorlar. Çevre 'Bu görüntülere dayanamıyoruz, rahatsız oluyoruz' diyor" diye konuştu.



Arsa pazarlığı


Tuzla Belediye Başkanı Demirci ise işçilerin barınma sorunlarının ilçe belediyesinin imkanlarıyla karşılamanın mümkün olmadığını söyledi. Bu söz üzerine Komisyon Başkanı AKP'li Mehmet Domaç, Demirci’ye "Bunların yüzde 10'unu siz yapacaksınız. Burada komisyona söz verip gideceksiniz" dedi. Domaç'ın sözü üzerine komisyon üyeleri ile Demirci arasında pazarlık başladı. Domaç, "Arsa konusunda söz verebilirim" diyen Demirci'ye, "Demiri de verirsin, diğer altyapılarını da yaparsın. Daha dün belediye gelirlerini artıran yasa yaptık" karşılığını verdi. Demirci pazarlık sonucu işçilere barınma yeri yapımı için söz verdi.

Radikal
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 06:50:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?