3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Dış basında Ayasofya eylemi

Papa 6. Benedikt'in 28 Kasım'da Türkiye'ye yapacağı ziyareti protesto amacıyla dün Ayasofya Müzesinde yapılan protesto eylemi, bugünkü İtalyan gazeteleri tarafından manşete çıkarıldı.

Corriere della Sera gazetesi, "Türkiye'de milliyetçiler Papa'ya karşı" manşetiyle çıktı. Manşetin spot cümlelerinde ise şu ifadelere yer verildi: “Bozkurtlar, Eski Ayasofya Bazilikasını işgal etti. Vatikan, 'Olaylar kaygı verici değil' dedi. Papa'nın ziyaretini protesto amacıyla İstanbul'da aşırı milliyetçi yüzlerce 'bozkurt' tarafından Eski Ayasofya Bazilikası işgal edilirken, Vatikan olayı küçümseme eğiliminde."

La Repubblica gazetesinin manşetinde de, "İstanbul'da Ayasofya işgal edildi: Papa'ya hayır" ifadesi kullanıldı. Haberin spotunda, "Bozkurtlardan Ratzinger'in gelecek salı günü başlayacak gezisine karşı protesto eylemi. Olaya polis müdahale etti, 40 kişi tutuklandı. Vatikan: Kaygılı değiliz" cümleleri yer aldı.

La Repubblica'nın başyazısında ise "16. Benediktus'un Türkiye seyahatinin sıkıntı yaratacağının gün geçtikçe daha iyi anlaşıldığı" savunuldu. Yorumda, "hükümet yetkililerinin oy kaygısı nedeniyle Papa'yla yanyana görünmek istemedikleri" iddia edilerek, "Başbakan ve partisi, resmi düzeydeki beyanatlarının aksine, Ratzinger'in kardinallik döneminde Türkiye'nin AB'ye alınmasına karşı olduğunu da, Almanya'daki konuşmasını da unutmuş değil. Onların gözünde, Almanya'daki konuşma Papa'nın İslam karşıtı eğilimini teyit etmiş durumda" denildi.

La Stampa gazetesi "Bozkurtlardan Papa'ya tehdit" diye manşet atarken, Il Messaggero gazetesi ise "Türkiye'de bozkurtlar atakta: Papa'ya hayır" biçiminde bir manşet kullandı.

Merkez-sağ çizgideki Il Giornale gazetesi, "Papa'ya hayır: Türkiye'de bazilikaya kuşatma" manşetinin altındaki spot cümlesinde, "Aşırılık yanlıları, İstanbul'da 16. Benediktus'un ziyaretini protesto amacıyla Ayasofya'yı işgal etti" dedi.
İtalya Katolik Piskoposlar Kurulunun resmi yayın organı Avvenire gazetesinin manşetinde ise "Ayasofya'ya saldırı püskürtüldü" denildi.

AYASOFYA’DA NAMAZ AMERİKAN BASININDA 

Ayasofya müzesinde Papa’yı protesto etmek isteyen bir grubun namaz kılması Amerikan basınında da yankı buldu.
Papa’nın Türkiye ziyaretine günler kala dünya basını Türkiye’de konu ile ilgili gelişmeleri yakından izliyor. Son olarak Ayasofya müzesinde gerçekleşen “namazlı protesto” dünya basınında da yankı buldu. 

New York Times gazetesi, yaklaşık 100 kişiden oluşan aşırı milliyetçi bir grubun Ortodokslar için oldukça önemli olan Aya Sofya’yı Papa’nın gelecek hafta gerçekleşecek ziyaretini protesto için işgal ettiğini belirtti. 

Polisin göstericileri dışarı çıkarmak için altıncı yüzyıldan kalma binanın içine göz yaşartıcı bomba attığı kaydedilen haberde, 29 eylemcinin göz altına alındığı ifade edildi. 

Haberde, Papa 16’ncı Benedikt’in bir süre önce Müslümanlar hakkında sarf ettiği sözlerinin Türkiye’de büyük tepki çektiği hatırlatıldı.


aa/anka
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2006 Perşembe 13:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?