7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

'Disk Atan Atlet' İstanbul'da

BAKAN GÜNAY:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yıldız Sarayı Müzesi'ndeki tarihi eserlerin hurdacıya satıldığı yönündeki iddialara ilişkin, "Bazı malzemelerin gerçekten satılması yönünde bir karar oluşmuş. Bunun gerçeği var mı, yok mu araştırıyoruz" dedi.

Günay, Topkapı Sarayı içinde bulunan orduya ait depoların boşaltılması konusunda ise "Milli Savunma Bakanlığı'nın depolarında silah yok, iç çamaşırı ve botlar var. Bu tarihe karşı yapılmış büyük bir umursamazlık ve duyarsızlıktır" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin, The British Museum ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin (TÜRSAB) ana sponsorluğunda İstanbul'a getirilen "Disk Atan Atlet" (Townley Discobolus) heykeli İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başladı. Heykelin sergiye açılması nedeniyle düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, THY Genel Müdür Yardımcısı

Faruk Çizmencioğlu, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı Rahmi Asal, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Jessica Hand ve British Museum Küratörü Lesley Fitton katıldı. Törende British Museum Küratörü Lesley Fitton, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinden dolayı Bakan Günay'ı tebrik etti.

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Jessica Hand ise "Disk Atan Atlet" heykelinin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak, "Bu iki ülke arasındaki işbirliğinin göstergesidir. İstanbul Kültür Başkenti olduğu için tebrik ediyor ve destekliyoruz. British Museum'un sloganı 'biz dünya için bir müzeyiz'dir. Türkiye'de de ortak çalışmalar yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Bakan Günay ise heykelin İstanbul'a getirilmesinin iki müze arasındaki işbirliğinin güzel bir örneği olduğuna değinerek, "2010 kültür başkenti etkinliği çerçevesinde bu tür bir heykelin İstanbul'a gelmesi de kültür başkenti etkinliklerine büyük katkı sağlamaktadır. Havai fişek atmak yerine disk atan heykeli İstanbul'a getirip sergilemek sanırım kültür başkentine yapılacak katkıya daha fazla anlam katar. Müzenin yenilenmeye ihtiyacı var. Şu anda bir proje aşamasında" şeklinde konuştu.

Topkapı Sarayı içinde bulunan orduya ait depoların boşaltılması konusunda ise Bakan Günay, "Milli Savunma Bakanlığı'nın depoları Topkapı Sarayı'nda bulunuyor. Bu depolar mutlaka kaldırılacaktır. Bunu tekrar söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.

Günay, daha sonra heykelin yanında basın mensuplarına poz verdi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Günay, Arkeoloji Müzesi'ni önemsediğini söyledi. Bakan Günay, "Burası gerçekten dünyanın çok önemli arkeoloji heykellerinin sergilendiği bir mekan. Şu andaki imkanları ve içindeki objeler anlamında bu müze, dar ve yetersiz geliyor. Hem genişletmek, hem de nitelik olarak genişletmek istiyoruz. TÜRSAB'ın ürettiği projeler şu anda değerlendiriliyor" dedi.

Topkapı Sarayı ve Ayasofya Müzesi'ne 2.5 milyona yakın ziyaretçi gelmeye başladığını, ancak Arkeoloji Müzesi'ne gelen ziyaretçi sayısının bunların 10'da biri kadar olduğunu ifade eden Günay, "Bu da müzeye haksızlık. Çok kusursuz bir heykel. Heykelin başıyla ilgili bazı tartışmalar var ama ben bunlara girmek istemiyorum. Bu heykelin 2010 için İstanbul'da sergilenmesi özel bir anlam taşıyor. Bu yılın sonunda Arkeoloji Müzesi'nde çok daha önemli sergiye ev sahipliği yapacağız. Çok önemli ve heyecan verici

bir proje. Objeleri çok da önemli. Bizim topraklarımızda bulunan objeleri sergileyeceğiz" şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, British Museum'dan ödünç heykel alınmasıyla ilgili bir soru üzerine de, "Bunlar geçici şeyler. Biz de daha önce Adrian Heykeli'ni gönderdik. Adrian Heykeli de orada büyük ilgi gördü" dedi.

"Havai fişek atmak yerine heykel sergilememiz daha anlam katar" şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine de Günay, "Havai fişek gelip geçicidir. Elbette görsel açıdan coşturabilir ama kalıcı olan İstanbul'un kültür başkenti çerçevesinde bu tür eserlerle tanıtılmasıdır. Asıl bunlar, kültür başkenti çerçevesinde çok daha değer ifade eder. Yoksa havai fişek atarsınız geçer biter. Kalıcı olan sanatı, insanların belleğine yerleştirmektir" diye konuştu.

Yıldız Sarayı Müzesi'ndeki tarihi eserlerin hurdacıya satıldığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Günay, konunun müfettişler tarafından incelendiğini kaydetti. Günay, "Bazı malzemelerin gerçekten satılması yönünde bir karar oluşmuş. Bunun gerçeği var mı, yok mu araştırıyoruz. Böyle bir şey varsa ne yapacağımızı söyleriz" ifadelerini kullandı.

Bakan Günay, Topkapı Sarayı içinde bulunan orduya ait depoların boşaltılması konusundaki bir soruya da, "Topkapı Sarayı'ndaki Milli Savunma Bakanlığı'nın depolarında silah yok. Sadece iç çamaşırı ve botlar var. Bu da tarihe karşı yapılmış büyük bir umursamazlık ve duyarsızlıktır" diye yanıt verdi.

"Sivil siyasetin kendini geliştiremediği ortamda darbe kaçınılmazdır" sözleri nedeniyle eleştirilen ve sonrasında bu sözlerine açıklık getiren Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ise konunun hatırlatılması üzerine, "Konuşmak istemiyorum ama bizim ordumuz da bu heykeller kadar eski. Millet heykel yapmış, biz ordu yapmışız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 12:48:02
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 16:41:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?