30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Doğa Koleji yatırım yapıyor

Türkiye'de ilk defa bir okul kendi bünyesinde Nanoteknoloji Laboratuarı kurdu.

Doğa Koleji tarafından Yakacık Kampusu'nda kurulan laboratuarda Nanoteknoloji alanında Ar-Ge çalışmaları yapılacak.
Eğitimde öğretmen ve öğrencilerine, teknolojinin tüm olanaklarını sunan Doğa Koleji yine bir ilke imza attı. Yakın gelecekte tüm dünyanın sanayi kollarına ve insan hayatının her yönüne yön verecek olan nanoteknoloji alanında Ar-Ge çalışmaları yapılacak bir laboratuar kuran Doğa Koleji, "Nanoteknoloji'yi Öğrenme Metodolojisi"ni de müfredatına dâhil etmek için çalışmalara başladı.


Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programına "Yaratıcı Geliştirici Bilim" alanında sunulan ve Türkiye dâhil 7 ülkenin (İngiltere, Avusturya, Romanya, Belçika, İtalya, Yunanistan ve Türkiye) katıldığı konsorsiyumun oluşturduğu "Sanal Laboratuar ile Nanoteknolojiyi Kavrama" projesinin de koordinatörü olan Doğa Koleji, proje dâhilinde nanoteknolojinin eğitime nasıl adapte edileceği konusunda çalışmalarda bulunacak.


Doğa Koleji Yakacık Kampusunda kurulan nanoteknoloji laboratuarı ve AB projesi ile ilgili olarak Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Şimşek şöyle konuştu: "Doğa Koleji olarak yine bir ilke imza atarak geleceğin bilim dalı nanoteknolojiyi öğrenme metodolojisini müfredatımıza dâhil etmek için çalışmalara başladık. Bu amaçla Doğa Koleji Yakacık Kampusu'nda kurduğumuz laboratuarda nanoteknoloji alanında Ar-Ge çalışmaları yapılacak. Öğretmen ve öğrencilerimizi de konu ile buluşturmak üzere simülasyon
amfileri hazırladık. Projenin Avrupa Birliği'ne sunulmasının sebebi ise Avrupa Birliği'nin fen ve bilim alanlarında yeni ivme kazanan çalışmalara öncelik tanımasıdır. Avrupa Birliği'nin öncelikleri arasında da yer alan yaratıcı, yenilikçi düşünce ve girişimci gücü ortaya koyan Türkiye dhil 7 ülke olarak oluşturduğumuz projemizin bu konuda iyi bir model olacağını düşünmekteyiz."


Doğa Koleji Yakacık bünyesinde kurulan Nanoteknoloji Laboratuarında, Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü öğretim elemanlarının danışmanlığında, ileri teknoloji ürünü biyomalzemeler geliştirilmesi; hızlı, duyarlı, seçici, kolay kullanımlı ve düşük maliyetli biyosensörlerin üretilmesi; DNA temelli bu biyosensörlerin tekrarlanan kullanımlara uygun hale getirilmesi ve ihtiyaç duyulan taleplere yanıt verecek şekilde çeşitlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca çevre ve doğayı koruma konusunda çalışmalar yapılması da yine laboratuarın başlıca amaçları arasında yer alıyor.


300 bin USD'lık bir yatırımla açılan laboratuvarda, Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra Nanoteknoloji Simülasyon Merkezinde Doğa Koleji'nin ilgili öğretmenlerine ve fen bilimlerine merakı olan öğrencilerine, 21. yüzyılın teknolojisi hakkında bilgi vermek ve tanıtmak amacıyla seminerler ve eğitimler de verilecek.

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 17:18:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?