4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Doğalgaz zammına sanayiciden tepki

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, son yapılan doğalgaz zammının küresel krize çözüm arayan reel sektörün omuzlarına büyük yük getireceğini söyledi.


İTSO Başkanı Metin Anıl, kriz dönemlerinde öncelikle üretimin devamlılığını sağlamak gerektiğini belirterek, "Bunun için önce reel sektörün yükü hafifletilmesi gerekirken doğalgaza yüzde 22 zam yapmak ne anlama geliyor?. Reel sektör 2001 krizinde gösterdiği gayreti küresel krizde de gösterdi. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Rakiplerimizin koşulları neyse o sağlanmalı. Reel sektör olarak dünya şartlarına göre çok yüksek olan enerji maliyetleri ile üretimi nasıl sürdüreceğimizin hesabını yaparken, üretimin en büyük girdilerinden birisi olan enerjiye zam yapılmasını kim nasıl izah edecek?" dedi.


Savunulacak hiçbir tarafı bulunmayan doğalgaz zammı konusunda BOTAŞ'ın yaptığı açıklamanın, üretim cephesini tatmin etmediğini ifade eden Anıl, "Petrol yükseldiğinde kur düşüktü. Şimdi kur arttı ama petrol fiyatları düştü. Ayrıca dünyada kriz ortamı var. Şimdi reel sektörün koşulsuz desteklenmesi gereken bir süreç. Küresel krizi göğüsleyecek olan reel sektör, ekonominin savaşan askerleri gibidir. Şimdi bu askerlere destek vermek gerekir. Bu yapılan ise köstektir" diye konuştu.
Doğalgaza yapılan zamda BOTAŞ'ın bazı belediyelerden tahsilat yapamamasının da etkili olduğunu söyleyen Metin Anıl, "Bazı belediyeler kullandığı hatta sattığı doğalgazın parasını BOTAŞ'a ödemiyor. Bunun üzerine yük yine reel sektöre bindiriliyor. Kamu alacaklarının tahsili yapılamıyor diye üretim yapan reel sektöre yük yüklemek ne kadar doğrudur?" diye sordu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 17:51:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?