2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Doğalgazda felaket uyarısı

Makine Mühendisleri, İstanbul'da sürdürülen doğal gaz projelendirme ve tesisat faaliyetlerinin mühendis bile olmayan kişilerce yürütüldüğüne dikkat çekerek, İstanbul Gaz Dağıtım Şirketi'nin (İGDAŞ) ise mühendislerin denetim ve gözetim işbirliği teklifine yanıt vermediğini açıkladı. 

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar, ANKA’ya yaptığı açıklamada, doğal gaz tesisatları konusunun özellikle İstanbul’da 14 yıldır kanayan bir yara halini aldığını kaydetti. Çakar, yıllardır süren doğal gaz projelendirme ve tesisat montaj faaliyetlerinin mühendis bile olmayan kişilerce yürütüldüğünü kaydetti. Çakar, konuyla ilgili olarak MMO'nun ısrarla sürdürdüğü denetim ve gözetim için işbirliği tekliflerine, İGDAŞ'ın cevap dahi vermediğini belirtti. 

İstanbul’da doğal gaz projelendirme ve uygulama çalışmalarını, Büyükşehir Belediyesine bağlı İGDAŞ'ın yürüttüğünü hatırlatan Çakar, bu faaliyetin yasal olarak çerçevesinin Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan yönetmeliklerle belirlendiğine işaret etti. Çakar, söz konusu yönetmelikler kapsamında İGDAŞ’tan yetki alan firmaların, MMO tarafından yetkilendirilen mühendislerle çalışmak zorunda olduğunu vurguladı. 

İSTANBUL ADIM ADIM DOĞAL GAZ FACİASINA SÜRÜKLENİYOR 

Bütün bu yasal sürecin, deprem riski taşıyan İstanbul’da bir doğal gaz faciası yaşanmaması için uyulması gereken asgari güvenlik kurallarını içerdiğini belirten Çakar, bir kamu kurumu olarak İGDAŞ'ın da bu kuralların uygulanmasında özen göstermesi gerektiğini ifade etti. Çakar, "Sonuçta depremini bekleyen İstanbul, adım adım bir doğal gaz faciasına sürüklenmektedir" uyarısında bulundu. 

2 BİN PROJEYE BAKAN MÜHENDİSLER VAR 

Çakar, İGDAŞ'ın yetki verdiği ve pek çok doğal gaz montaj firmasının, herhangi bir mühendis çalıştırmadan faaliyetini sürdürebildiğini belirtti. Mühendislik hizmetinin, tamamen göstermelik bir şekilde imza atma işine indirgendiğini ifade eden Çakar, yılda 2 bin proje ve uygulamanın sadece tek bir mühendis tarafından yapıldığı örnekler olduğuna dikkat çekti. Bunun bir mühendisin tüm iş günlerinde her gün 10 tesisat proje ve montajı gerçekleştirdiği anlamına geldiğini belirten Çakar, bunun imkansız olduğunu vurguladı. Çakar, "Ama MMO'nun mesleki denetim yapması engellendiğinden, bütün bu bilim, teknik ve akıl dışı uygulamalar pervasızca sürdürülmektedir" dedi.
Eğitimsiz, belgelendirilmemiş bine yakın mühendisin, İGDAŞ kayıtlarına göre şu anda doğal gaz alanında faaliyet sürdürdüğüne dikkat çeken Çakar, bu kişilerin bir kısmının gerçekte mühendis olup olmadıklarının bile bilinmediğini söyledi. Çakar, yetkili mühendislerin ise hazırladıkları tesisat projelerinin, İGDAŞ’ın engellemeleri nedeniyle, denetimin yapılamadığını belirtti. Çakar, denetim yapılamadı için de ceza da verilemediğine işaret etti. 

TEKNİSYENLER DOĞAL GAZI FELAKETE DÖNÜŞTÜRÜYOR 

Doğal gaz alanında sorun haline gelen bir diğer konunun ise, montaj denetimi ve gaz açma olduğu belirten Çakar, şimdiye kadar montaj denetiminin görevli mühendisler tarafından yapıldığını ancak şimdi bu görevin İGDAŞ tarafından teknisyenlere verildiğini savundu. Çakar bütün bu yanlışlıkların yanı sıra bir de montaj denetimi ve gaz açma sorunun, doğal gazı İstanbul’u bekleyen en büyük felaket haline getirdiğini belirtti. Çakar, mühendis olmayan kişileri kilit görevlerde çalıştırmanın düpedüz facialara davetiye çıkarmak olduğunu söyledi.
anka
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2006 Pazartesi 09:41:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?