3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Doğu Türkistanlılar'dan protesto

Doğu Türkistanlılar, Çin Konsolosluğu önünde düzenledikleri eylemle Çin hükümetinin uygulamalarını protesto etti. Gösteri sonrası bir Doğu Türkistanlı, beraberinde getirdiği yumurtaları Çin Başkonsolosluğu'na fırlattı. 

Çin hükümetinin uygulamalarını protesto eden yaklaşık 100 Doğu Türkistanlı, Sarıyer Kireçburnu'nda bulunan Çin İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplandı . Ellerinde pankartlarla "Katil Çin Olimpiyat senin neyine", "Çin, Doğu Türkistan'dan defol" şeklinde slogan atan grup, bir basın açıklaması yaptı. Eylem öncesi yoğun güvenlik önlemleri alan polis, bir göstericinin üzerinden çıkan yumurtalara el koydu. 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan'da son dönemlerde insanlık dramı yaşandığını ifade etti. Çin hükümetinin zulüm yaptığını öne süren Tümtürk, "Son günlerde Çin işgalci güçleri Pekin olimpiyatlarını bahane ederek halkın neredeyse tamamını abluka altına almış bulunmaktadır. Gece gündüz demeden keyfi baskınlar düzenlenmektedir. Çin, olimpiyat reklamı için camileri bile kullanmakta, hatta Aksu ilinde Müslüman Uygur Türkleri olimpiyat afişini camiye asmadıkları için Çinliler tarafından tutuklanmıştır" dedi. Tümtürk, dünyanın Çin'in yaptıklarına seyirci kalmaması gerektiğini kaydetti. 

Açıklama sonrası başkonsolosluk önüne siyah çelenk koyan eylemcilerin, konsolosluk binasındaki bir kameraman ve foto muhabirince görüntülenmesi dikkat çekti. Bu sırada bir eylemci, yanında getirdiği yumurtaları başkonsolosluk binasına fırlattı. Atılan yumurtalar, eylemi engellemeye çalışan polis ve basın mensuplarına da isabet etti.

.
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2008 Pazar 19:45:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?