30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Doğu'nun kadınları İstanbul'da buluşuyor

İran, Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerden kadın sanatçıları Türkiye’de ilk kez “Doğu’nun Kadınları/ İştarlar Kapımız’da” isimli sanat festivalinde bir araya geliyor.

11-17 Haziran tarihleri arasından yapılacak olan ve zihinsel ve kültürel olarak Doğuyu temsil eden kadın sanatçıları Türk sanatseverlerle buluşturmayı hedefleyen festival süresince konserler, film gösterimleri, paneller düzenlenecek, okumalar ve söyleşiler yapılacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin düzenlediği festivalin bütün etkinlikleri Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek. Festival 11 Haziran’da Cumartesi saat 20.30’da Lübnanlı ünlü sanatçı Jahide Wehbe’nin konseriyle açılacak ve 17 Haziran Cuma günü saat 21.00’de İranlı dünyaca ünlü etnik caz sanatçısı Sussan Deyhim konseriyle sona erecek.

Festivale katılacak sanatçılar:

MÜZİK:
Arap Klasik müziğinin en önemli seslerinden olan ve birkaç ay önce Beyrut’un Hariri Meydanı’nda on binlerce kişiye konser veren Lübnanlı sanatçı Jahide Wehbe, geleneksel İran ve Horasan mistik müziğinin en önemli yorumcusu sayılan İranlı sanatçı Sima Bina, 20 yıldır dünyanın en önemli modern müzisyenleriyle çalışan İranlı etnik caz sanatçısı Sussan Deyhim ve Filistin geleneksel müziğinden yaptığı yorumlarla tüm Arap dünyası ve Avrupa’da büyük beğeni toplayan etnik caz sanatçısı Reem Kelani.

SİNEMA:
Ancak özel gösterimlerde izlenebilen “Gölgesi Olmayan Kadınlar” filmiyle ülkesinde tartışmalar yaratan, Suudi Arabistan’ın ilk ve tek kadın yönetmeni Haifa Al Mansour, çocukken ayrıldığı ülkesine 35 yıl sonra Amerikan işgalinden sonra dönen bir sanatçının gözlemleri ve yaşadıklarını anlatan ‘Harikalar Ülkesine Dönüş’ filmiyle Iraklı sanatçı Maysoon Pachachi, gizemli İran sinemasının en yetkin örneklerinden olan iki filmiyle Rakshan Beni Etemad, Kahire’de yaşayan üç genç kızın hikayesini ironik bir dille anlatan ‘En Güzel Zamanlar’ filmiyle Hala Khalil. Ayrıca İran sinemasının en yetenekli oyuncusu sayılan Leila Khatami ve Arap dünyasının starı Raghda Nana.

EDEBİYAT-ŞİİR:
Arap dünyasının en önemli yazarlarından Lübnanlı yazar Hoda Barakat, İranlı kadın yazarlar kuşağının önemli isimlerinden şair, kısa öykücü ve romancı Shiva Arastui, Körfez ülkelerinin kültürel birikimini sanatına yansıtan Maysoon Al Saqr, Ülkesinin cesaret ödülüne layık görülen tek kadın romancı Miral Al Tahawi ve 2001 Berlin Kitap Fuarının en iyi Arapça kitap ödülünün sahibi Iraklı şair Amal Al Jubouri.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2005 Perşembe 05:53:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?