3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Dolandırıcılık şebekesi çökertildi

İstanbul'da, maddi varlığı olmayan kişiler adına kurdukları paravan şirketler üzerinden çeşitli bankaları dolandırdıkları ileri sürülen bir şebeke çökertildi.

Yaklaşık 500 bin YTL vurgun yaptıkları iddia edilen ve gözaltına alınan 2'si kadın 19 kişinin sorgusu sürüyor.
Edinilen bilgilere göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin bankalardan sahte belgelerle kredi çekilmesi olaylarına ilişkin araştırması 19 üyesi bulunan bir şebekeyi ortaya çıkardı.

Bazı bankalardan gelen "dolandırıcılık" içerikli şikayetlerden yola çıkan ekipler, hesap numaraları ve kredilerdeki kimlik bilgilerinden yola çıkarak geniş çaplı bir inceleme başlattı. Mali polisin incelemesinde kredilerin "verildiği görülen" kişilerin gerçekte maddi durumu çok zayıf kişiler olduğu ve üzerlerine kayıtlı herhangi bir mal varlığı bulunmadığı tespit edildi. Bu bilgilerden yola çıkan polis, ilginç ayrıntılara ulaştı. Dikkat çekmemek için İstanbul'a getirdikleri "maddi durumu zayıf" kişileri otellerde ağırlayıp eğlendiren dolandırıcıların, eğlence sonunda bu kişilerin kimliklerini çalarak onlarca paravan şirket kurduğunu tespit etti. Kurulan şirketlerle bankaları binlerce YTL dolandıran şebekeye, bankada çalışan bazı memurların da yardım ettiği ve kredilerin verilmesinde sahte kimlikler üzerinden işlem yapılmasını sağladıkları iddia edildi.

Akıllara durgunluk veren yöntemle çalışan dolandırıcıların, ele geçirdikleri kimlikleri paravan şirketler kurulmasında kullandıkları ve bu şirketler üzerinden bankalardan kredi çektikleri belirlendi. Aylar süren teknik takibin ardından birçok adrese eş zamanlı baskınlar yapan polis, 2'si kadın 19 zanlıyı gözaltına aldı. Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen zanlılardan 7'si serbest bırakılırken, diğerlerinin sorgusunun sürdüğü belirtildi.


Bankaları yaklaşık 500 bin YTL dolandırdıkları tahmin edilen zanlıların, genellikle İstanbul dışından getirttikleri ve kimliklerini çaldıkları bu kişilere "tanıdıklarının tanıdıkları" vasıtasıyla ulaştıkları belirlendi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2008 Cumartesi 01:29:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?