4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Dolmabahçe'yi internetten gezin

10 Kasım Atatürk'ü anma etkinlikleri kapsamında, Dolmabahçe Sarayı internet üzerinden sanal ziyarete açıldı.

www.360tr.com multi-medya grubu, Mustafa Kemal Atatürk'ün 70. ölüm yıl dönümü anısına hayata gözlerini yumduğu mekân olan Dolmabahçe Sarayı'nı Virtual Reality (VR) panoramik fotoğraf teknolojisi ile internet ortamına taşıdı.

Proje yönetmeni İmdat Demir, "Dolmabahçe Sarayı Projesine yaklaşık olarak 2 yıl önce başladıklarını, çalışma süresi boyunca 3 bin 618 panoramik fotoğraf çektiklerini, çekilen bu panoramaları özel tekniklerle birleştirerek Saray'ı şu an 120 noktadan internet kullanıcılarının erişimine açmış olduklarını; artık ziyaretçilerin www.360tr.com web adresi üzerinden Atatürk'ün vefat ettiği odan başlayarak sanal sarayı gezebileceklerini" ifade etti.

Proje, açılış sayfası olarak Atatürk'ün öldüğü odadan başlıyor ve sayısal kroki yönlendirmeleriyle sarayın diğer kısımları 3 boyutlu olarak gezilebiliyor. Ziyaret etmek isteyenler www.360tr.com adresinden sanal geziyi görebilirler.

Cumhuriyet döneminde, Atatürk'ün İstanbul ziyaretlerinde ikametgâh olarak kullandığı sarayda yaşanan en önemli olay, 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün ölümüdür. Atatürk, sarayın 71 numaralı odasında hayata gözlerini kapamıştır. Atatürk'ün hayata gözlerin kapadığı bu oda, bütün eşyasıyla bir müze halindedir.

Oda'da Atatürk'ün yattığı bronz işleme bir ceviz karyola, gardırop ve komodin vardır. Oda, halılar, kanepe ve koltuklarla döşenmiştir. Duvarları, açık yeşil üzerine yıldızlar ve çiçeklerle süslü bir kâğıtla kaplıdır.

Ceviz karyola üzerinde keten işlememe beyaz bir örtü, mavi bir yorgan vardır. Pencereleri atlas perdelidir. Ölümünden sonra Muayede Salonu'nda kurulan katafalka konan naaşı önünden Dolmabahçe Sarayı'nda son saygı geçişi yapılmıştır.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 11:10:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?