30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Domuz gribi geldi!

Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaparken yüksek ateş nedeniyle kontrol altına alındıktan sonra domuz gribi taşıdığı tespit edilen Irak asıllı Amerikan vatandaşının isminin Sarkad Salman Ali olduğu öğrenildi.
Sarkad Salman Ali, Haseki Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde gözetim altında tutulurken, ailesi de yakından izleniyor. 

ABD'den yola çıkıp İstanbul'a gelen bir kişide İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan giriş yaparken termal kamera aracılığı ile yüksek ateş tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'den yola çıkıp Amsterdam üzerinden Irak'a gitmek üzere İstanbul'a gelen bir kişide İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan giriş yaparken termal kamera aracılığı ile yüksek ateş tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada Ulusal Grip Referans Laboratuarlarında yapılan tetkikler sonucunda ilgili kişide domuz gribi virüsünün bulunduğu belirlendiği kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, domuz gribi virüsü taşıyan ABD'li yolcu ile aynı uçakta seyahat eden kişilerle temasa geçecek.

Türkiye'deki ilk domuz gribi vakasının tespiti üzerine Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde önlemler alındı. Hastane çalışanları ve çevredekiler maske takıyor.

İntaniye servisinin yaklaşık 30 metre önüne sandalye konularak bu mesafeden içeriye görevliler dışında kimse alınmıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ konuyla ilgili basın toplantısı düzenliyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ domuz gribi salgınıyla ilgili alınan önlemlerin sonderece yerinde ve yeterli olduğunu belirtti.

Domuz gribi tespit edilen şahısın ABD vatandaşı olduğunu, durumunun iyi ve müşahade altında olduğunu söyledi.

Domuz gribi tespit edilen şahsın temas ettiği kişiler bakanlık kontrolünde olacak.

Akdağ, "Sözkonusu şahıs ailesiyle beraberdi. 6 kişilik bir aile ailenin diğer üyeleri de kontrol altında.

Yolcuların listesi alındı sağlık görevlileri kendilerine ulaştı koruyucu ilaç tedavisi yapılıyor. Bütün mesele başka insanlara bulaşmasını engelleyerek, yayılma hızını yavaşlatmak" dedi.

UYARILAR

Zorunluluk olmadıkça hastalığıun görldüğü ülkelere seyahat edilmemesi,
seyahat zorunlu ise kişisel tedbirlerin alınması
Son 7 gün içinde yurtdışından gelen ve 38 derecenin üzerinde ateş, öksürük gibi belirtileri olan herkes sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.
Su ve sabunla ellerin iyice köpürtülerek iyice yıkanması
Öksürme hapşırma sırasında ağzın ve burnun mendille kapatılması

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bulunan termal kamera sayseinde yolcunun yüksek ateşli olduğu tespit edildi.

İşte o kamera...

Termal kamera nedir?

Görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiyi göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Genelde güvenlik amaçlı da kullanılabilir ama çok çeşitli sektörlerin de kullanımına açıktır. Özellikle ısıya güdümlü füze, gece görüş sistemleri ve benzeri askeri tekniklerin gelişmesi ile önemi artmıştır.

Elektrik sektöründe ise, elektriksel problemlerin tespitinde kullanılır. Elektrik akımının geçişi sırasında materyalde oluşan ısınma termal kameralar ile gözlenerek problem tespiti kolaylıkla yapılabilir. Aşırı yük altındaki güç transformatörleri, kablolar, kontak noktaları, kapasitörler, termal kamera ile gözlenerek ısınan noktalardaki problemler herhangi bir elektriksel ölçüm yapmadan tespit edilebilir.

Mimari alanda ise çelik yapılarda metal yorgunluğunun tespiti için, sıva altında oluşan küf nem veya çatlakların tespiti içinde kullanılır.

IR(kızıl ötesi) algılayıcılarıyla cisimlerin ısılarını algılarlar. Siyah beyaz veya renkli (kırmızı sıcak, siyah soğuk) gibi renklerden siyah - kırmızı arasında oluşan bir görüntü verir.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, uçakla İstanbul'a gelen bir Amerikalı turistte domuz gribi virüsüne rastlandığını açıklayarak, "Şahıs, havalimanında başka kişilerle temas etmeden 6 yakınıyla birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Genel durumu iyi olan hastanın tıbbi takibi yapılmaktadır, yurtdışından giren vatandaşın temas ettiği kişileri de yakından takip ediyoruz" dedi. Giriş sırasındaki tespitin, yayılmayı kontrol etmek açısından önemli olduğunun altını çizen Bakan Akdağ,
"Bütün mesele, başka kişilere bulaşmayı mümkün olduğunca önleyerek, yayılma hızını azaltmak" diye konuştu.
Bağcılar'daki Holiday Inn İstanbul Airport Nort Otel'de basın toplantısı düzenleyen Bakan Akdağ, ABD'den yola çıkıp, Amsterdam üzerinden Irak'a gitmek amacıyla 14 Mayıs 2009'da İstanbul'a gelen bir kişide, Atatürk Havalimanı'na giriş yaparken termal kamera aracılığıyla yüksek ateş tespit edildiğini açıkladı. Bakan Akdağ, ulusal grip referans laboratuarlarında yapılan tetkikler sonucunda, söz konusu şahısta domuz gribi (Influenza A/H1N1) virüsü saptandığını ifade ederek, "Dünya Sağlık Örgütü kuralları
gereğince kişiden alınan numune, uluslar arası referans laboratuarına da gönderilecektir. Hasta ABD vatandaşı olup, havalimanında başka kişilerle temas etmeden yakınlarıyla birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Genel durumu iyi olan hastanın tıbbi takibi yapılmaktadır. Gerekli tüm tedbirler alınmış ve titizlikle uygulanmaktadır" dedi.
Hasta ile aynı uçakta seyahat eden yolcu listesi temin edilerek, muhtemel temaslılar için izlem çalışmalarına başlandığını belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, prosedüre göre; temas ettiği düşünülen kişilerin yakından izlendiğini ve koruyucu olarak ilaç verildiğini söyledi. Bakan Akdağ, giriş kapılarındaki önlemlerin hassasiyetle süreceğini ifade ederken, "Herhangi bir vakanın ülke içine girip toplumda hastalığından haberdar olunmayıp, bir çok kişiye hastalığı bulaştırdıktan sonra tespit edilmesi çok
daha farklı bir durum meydana getirirdi. Giriş sırasındaki tespit, yayılmayı kontrol etmek açısından önemli" diye konuştu.
Bakan Recep Akdağ, farkındalığı artırmaya gayret ettiklerinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Tedbirlere ilaveten vatandaşlarımızın dikkat edeceği noktaları hatırlatmakta yarar görüyorum. Zorunluluk olmadıkça hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatler ertelenmeli. Seyahat edilmesi zaruri ise kişisel korunma önlemlerine uyulmalı. Korunma önlemleri, havalimanında dağıtılan broşürlerde açıklanıyor. Son 7 gün içinde yurt dışından gelen ve 38 derece üzerinde ateşi, boğaz ağrısı, öksürüğü, kırgınlığı olanlar doktora başvurmalı. Kişiden kişiye bulaşmayı azaltmaya yönelik tedbirler, şu anda toplum olarak
yapacağımız en önemli iştir. Su ve sabunla ellerin iyice köpürtülerek sık sık yıkanması önemli. Öksürme ve hapşırma esnasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı. 24 Nisan tarihinde Dünya Sağlık Örgütü virüsü dünyaya ilan etti. Meksika'da görüldüğü belirtildi. Biz de griple ilgili bilimsel kurulumuzu topladık. Bu kurulun önerileriyle de gerekli hazırlıklara başladık. Kurumlar arası irtibatı sağladık. Aldığımız tedbirleri kamuoyuyla paylaşarak bugüne kadar geldik. Bir salgın planı çerçevesinde
bizim bakanlık olarak hazırlıklarımız tamam. Mutfakta da yoğun bir çalışma devam ediyor."
Virüs tespit edilen ABD vatandaşının temas ettiği kişilerin yakından takip edildiğini ifade eden Bakan Akdağ, söz konusu şahsın 6 kişilik ailesinin de izole edildiğini söyledi. Bakan Akdağ, aileden de numuneler alındığını ifade etti.
Uçakta kaç Türk yolcu olduğu sorusuna Bakan Recep Akdağ, "Bu detayların verilmesini doğru bulmuyorum. Birey hukukunu ve firma hukukunu korumamız lazım. Türk Hava Yolları'na (THY) ait bir uçak değil. Uçakta 163 yolcu var. Yolculardan 96'sı İstanbul'da kalmış. İzolasyon tedbirleri alınıyor. Personeli korumak için hastanede ciddi tedbirlerimiz var. Bütün mesele, başka kişilere bulaşmayı mümkün olduğunca önleyerek, yayılma hızını azaltmak. Hastalığın ortaya çıkabilme süresi itibariyle 21 Mayıs tarihi
belirlenmiş durumda, o zamana kadar temaslıların hastalığının ortaya çıkması mümkün. Virüsün yayılma hazını yavaşlatmak için hayatı durduramayız" yanıtını verdi.
İstanbul Valisi Muammer Güler de, adresi, ulaşılacak telefonu olmayan yolcuların Türkiye'ye girişine izin verilmediğini söyledi.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Recep Öztürk ise izolasyon tedbirlerinin alındığını belirterek, "Hasta özel bir odaya alınıyor. Hizmet sunan sağlık personeli odaya girişte özel maskelerini takıyor. Hasta yakınları ilaçla koruma altına alındı. Her hastane kendi planını yapmıştır, bu tür durumlarda ne yapılacağı çok önceden planlanmıştır. Virüsün diğer hastalara bulaşma durumu yok. Hastaların kuluçka dönemi 3-7 gün arasında değişiyor. Bu virüste biraz daha uzayabilir" dedi. Uzmanlar, yaz sezonunda
yoğunluğun yaşandığı limanlara da termal kameralar yerleştirilerek önlemlerin artırılacağını ifade etti. 

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 12:53:33
Güncelleme :16 Mayıs 2009 Cumartesi 13:00:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?