30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Domuz gribinden 11 ölüm

İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İstanbul'da domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının 11 olduğunu açıkladı. Son olarak 27 yaşında bir erkek ve 40 yaşında bir bayanın hafta sonu hayatını kaybettiği belirtildi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Arge Çalıştayı, Marmara Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleştirildi. Dokucu, toplantı sonrası basın mensuplarının domuz gribine ilişkin sorularını cevapladı. Dokucu, 6 ay ve 5 yaş arasındaki çocuklara kronik hastalığını beyan edenlere tüm sağlık ocaklarında ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri'nde aşı yapılacağını belirterek "Bunlar, okul öncesi çocuklar. Okullarda ise bütün çocukları aşılama şeklinde bir usül sanıyorum benimsenmeyecek. Onu bakanlığımız takdir edecek. Okullardaki öğrencilerden talepleri alıyoruz. Buna göre bir hazırlık yapılacak ve bakanlık merkez teşkilatı buna bir karar verecek" dedi.

Ali İhsan Dokucu, İstanbul'daki vaka durumunun sorulması üzerine, şunları söyledi: "Dün itibariyle 12 vakamız yoğun bakımda tedavi görüyor. Üç tanesinin durumu kritik. Bakanlığımız henüz açıklamadı ama hafta sonu İstanbul'da iki ölüm olduğunu biliyorum. Bunun dışında 200'e yakın hasta da farklı hastanelerde tedavi görüyor. Ölen iki kişiden biri 27 yaşında bir erkek diğeri 40 yaşında bir bayan. Bir tanesi kanser hastasıydı, risk grubundaydı. 27 yaşındaki hastanın herhangi bir risk faktörü yoktu. Domuz gribinden öldüğü laboratuvar tetkikleriyle doğrulandı. Şu an İstanbul'da ölüm sayısı 11'e ulaştı."

Aşılanan personelden herhangi bir şikayet gelmediğini ifade eden Ali İhsan Dokucu, aşı konusunda kararın telaşla verilmemesi gerektiğini söyledi.

KİŞİLER KENDİLERİ KARAR VERECEK

Aşı yapılan bölgede belki küçük kızarıklıklar ve ağrı olacağını anlatan Dokucu, sözlerine şöyle devam etti: "Ben kendimde ufak bir sızı hissettim o da geçti. Aşı konusunda özellikle acele etmesinler. Telaşla yapılacak bir şey değil. Bir kişi için birkaç dakikalık bir süre yetiyor. 540 tane sağlık ocağımız var. Yaklaşık 600 merkezde aşılama yapılacak. Kendi çocuğum olsa aşı yaptırırdım. Tabi bu bana ait bir değerlendirme. Kişiler kendileri karar verecekler. Şu ana kadar enfeksiyon hastalıkları uzmanı titrini almış herhangi bir uzmanın aksi beyanını görmedim."

Aşının da kendine ait riskleri olabileceğini anlatan Dokucu, sözlerini şöyle tamamladı: "Çok büyük yan etkilerden bahsedilmiyor. Hastalığa ait riskin daha fazla olduğunu, hastalığın getireceği risklerin daha fazla olduğunu düşünüyorum. Hastalığın 24 yaş altı insanlarda daha ağırlıklı seyrettiğini biliyoruz ama daha büyük insanlarda da ölüme sebebiyet verebiliyor."
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2009 Pazartesi 11:38:00
Güncelleme :16 Kasım 2009 Pazartesi 14:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?