30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Domuz gribine önlem alınmalı

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, Meksika'da başlayıp diğer ülkelere hızla yayılan domuz gribinin kıtalar arası salgın anlamına gelen bir pandemi haline dönüşebileceğini söyledi.

Tüm dünyada korku ve endişeye yol açan domuz gribi konusunda ülkemizde de gerekli tedbirlerin alınması ve vatandaşın bilgilendirilmesi gerektiği belirtildi. Dünyada 40 yılda bir pandemik salgınlar görüldüğünü söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meral Sönmezoğlu, Dünya Sağlık Örgütünün de geçen yıldan beri bu konuda çeşitli ikazlarda bulunduğuna dikkat çekti. Kuş gribinden farklı olarak domuz gribinin insandan insana bulaştığı için kısa sürede çok sayıda can aldığını söyleyen Doç.Dr. Sönmezoğlu " Grip virüsi yani influenza virüsünün insandan insana bulaşan hali mevsimsel salgın yapar. Ancak yepyeni virüs ortaya çıktığında, insanlarda da yeteri kadar antikor yoksa pandemi dediğimiz ağır salgınlara neden olur. Pandemi çok kısa bir zamanda kıtalar arasında yayılan salgın demektir. Bir şehirde hastalık yayılırsa salgın olur, bir ülkede olursa epidemi (büyük salgın) , kıtalar arasında yayılmasına ise pandemi denir. Örneğin 1918'deki pandemide 50 milyon, 1957'de 4
milyon, 1968'de de 300 milyon kişi öldü. Bu sayılar doğrultusunda yapılan araştırmalara göre 40 yılda bir dünyada pandemik salgın görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribinin pandemik salgın olabilecek şekilde hızla yayıldığına dikkat çekiyor ve geçen seneden beri ülkelere hazırlık yapmalarını öneriyordu. Kuş gribi 2002 yılında başladı ve en son Mısır'da görüldü. Hala da ara sıra rastlanıyor ama büyük salgına dönüşmedi en önemlisi insandan insana bulaştığı gösterilmedi. Domuz gribi ise çok kısa bir zamanda hızla yayıldı ve 180 kişide görüldü. Sadece Amerika'da neredeyse bir ayda 40 vakaya rastlandı. Üstelik bu 40 kişi de domuzla temas etmiş kişiler değildi. Ölümler de başladı. Meksika'da da bu sürede 80 vaka ortaya çıktı. Domuz gribi Amerika ve Meksika dışında Kanada, Yunanistan, Fransa, İngiltere, Yeni Zelenda ve Avusturya'da görüldü. Yani sürekli yayılıyor" dedi.


Domuz gribi insandan insana geçtiği için hızla yayıldığını söyleyen Sönmezoğlu, salgının solunum yolu, öksürük ve hapşırık yolu ile bulaşabildiğini söyledi. Yüksek ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, kuru öksürük, boğazda yanma hissi, üşüme hissi ve vücutta mavi lekeler gibi belirtileri bulunduğunu ifade eden Sönmezoğlu, normal gripten farklı olarak ateş çok yükseliyor, karın ağrısı, ishal görüldüğünü belirtti.
5 yaşından küçükler ve 60 yaşından büyüklerde ölüm riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Sönmezoğlu, Domuz gribiyle ilgili alınması gereken önlemler ise söyle açıkladı :


"Öncelikle ulusal planlar yapmak ve bilincin artması büyük önem taşıyor. Bulaşma yollarını bilerek ona göre korunmak gerekiyor. Tipik girip gibi solunum yolu ile bulaşacağından öksürürken, hapşırırken ağız mutlaka kapatılmalıdır; yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi semptomlar görüldüğünde de mutlaka sağlık kurumlarına başvurmak gerekir. El hijyeni de çok önemlidir, eller sık sık yıkanmalı, şüpheli olan kişilere çok yaklaşılmamalı, gerekirse maske takılmalıdır"

iha
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 11:41:31
Güncelleme :29 Nisan 2009 Çarşamba 11:44:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?