4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Dönüşüme kendi eviyle başlıyor

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, 38 yıldır yaşadığı binanın depreme dayanıksız olduğunu öğrenince yıkım kararı aldı…

Yaşadığı binanın depreme dayanıksız olduğunu öğrenince yıkım kararı alan Çelikbilek, “binanın dönüşümünü vatandaşa örnek olsun diye yapacağını” belirti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 'Kral çıplak' diyerek metropolde başlattığı kentsel dönüşüm projesinin ardından bir adım da Beykoz'dan geldi.

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Babasıyla yaptığı ve 38 yıldır içinde yaşadığı binası için, BİMTAŞ'ta depreme dayanıklılık testi yaptırdı. Binanın beton dayanıklılık oranının 25'ten 8'e düştüğü ortaya çıkınca, evini yıkıp yeniden inşa etmek için boşalttı.”

Kentsel dönüşüme kendi binasıyla başlıyor

Kendisine ait başka bir eve taşınan Çelikbilek; “Binamın dönüşümünü vatandaşa örnek olsun diye yapacağım. Şov meraklısı değilim ama belediye başkanı gençliğinin geçtiği, 9 çocuğunun doğduğu, hatıralarının olduğu binasını yıkıyorsa vatandaş, 'Bunda bir şey var' diyerek düşünmeli. Herkes binasını yıksın demiyorum ama benim gibi kötü binası olan herkes yıkmalı. Yıkmazsak, üzerimize yıkılır, kalır. İlçedeki 45 binadan yüzde 20'sinin kaçak olduğunu” belirtti.

Binaların yüzde 20'si kaçak

Geçmişte Beykoz'daki fabrikalarda çalışan işçilerin yaptığı binalar kaçak. Benim de babam bu fabrikada işçiydi. Bizim ev de kaçak, ruhsatsız yani. O zaman yapılmış. Bu tür binalar dönemin şartlarında yapılmış. Dayanıksızların yıkılması gerekiyor. TOKİ'yle anlaşmamız var. Vatandaşın önüne model koyup, taşınabileceği yerleri göstereceğiz.

Çelikbilek, tahliye ettiği binasının da yer aldığı Soğuksu Mahallesi dahil Beykoz'un arka mahallelerindeki dönüşüm için imar artışının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek; “Dönüşümü sağlamak için, dönüşüm alanı üzerinde biraz iyileştirme lazım. Şansımıza öyle bir imkân çıkarsa, o da nasibimiz diyeceğiz. Bana da bir faydası dokunursa sevinirim” dedi.

Sit kararı kaldırılsın

Beykoz'un tamamı doğal sit alanı olduğu için çıkmaza girdiklerini belirten Çelikbilek, “Bunun düzeltilmesi gerektiğini ancak Şehircilik Bakanı'nın konuya sıcak bakmadığını” söyledi.

 

...
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2011 Perşembe 10:28:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?