4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Dozerli Yenikapı kazısı TBMM’de

CHP’li Soysal, iki bakana, Marmaray Yenikapı’da kepçeyle kazı yapılmasını ve arkeologlara baskı yapılıp yapılmadığını sordu 

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, “Marmaray Yenikapı’da, içinde Neolitik döneme ait eşsiz nitelikte ahşap arkeolojik materyallerin bulunduğu balçığın dozerle kazılmasını, arkeoloji etiği açısından doğru buluyor musunuz?” diye sordu. 

Soysal, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan da, “Güzergâhın tespitinde hangi kişi ya da kuruluşlardan görüş ve tavsiyeler istenmiştir? Kim, ne doğrultuda görüş bildirmiştir?” sorusuna yanıt istedi. 

Konuyu iki ayrı önergeyle Meclis gündemine taşıyan Soysal, şunları kaydetti:
“Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı’da ortaya çıkan durum, fizibilite çalışmalarının gereği gibi yapılmadığını göstermektedir. İstanbul’da tarihi yarımada olarak bilinen bölgede kültürel mirasın olduğu bilinmektedir. Marmaray’ın güzergâhı üzerinde Antik Theodosius Limanı’nın olduğu bilinirken yine de ısrarla güzergâhın bu bölgeden geçirilmesi açıkça bir tarih katliamı anlamına gelmektedir.” 

Soysal’ın Bakan Günay’a yönelttiği sorular da şöyle: “Kepçe kullanarak kazı yapmak, tahribat riskini artıran bir etmen olarak görülmektedir. Bataklık alanda kazı yapacak uzmanımız bulunmamaktadır. Yurtdışından uzman getirdiniz mi, veya getirmeyi düşünüyor musunuz?

‘Nedir bu inat?’ 

Kazı başkanı olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü’nün, İstanbul 4 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun elle kazı yapılmasına dair kararına rağmen halen daha alana dozer sokma inadının nedeni nedir?
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Bu, riske atılmış olmayacak mıdır?”

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 11:20:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?