4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Dünya Ekonomik Forumu

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olarak seçilmesi, bölgedeki değerimizi bir kez daha gösterdi" dedi. 

Ali Babacan, Swissotel'de devam eden Dünya Ekonomik Forumu kapsamında konuşma yaptı. 

Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunun altını çizen Babacan, "Türkiye aynı zamanda Asya ve Karadeniz ülkesi. Türkiye bütün bölgelerin kavşağında bulunuyor. Türkiye Asya'nın Avrupa'ya bir uzantısı olarak görülüyor. Aynı zamanda Avrupa'nın da Asya'ya uzantısı olarak görülüyor. Bu eşsiz konum, bir sürü jeopolitik sorun da doğuruyor, ekonomik sonuç doğuruyor. Enerji alanında da bazı sonuçlar doğuruyor. Türkiye, AB'ye üye olma yolunda ilerleyen bir devlet konumunda. Aynı zamanda NATO ülkesiyiz. Türkiye öyle bir ülke ki, Karadeniz Ekonomik İşbirliği organizasyonunda da önderlik yapmış durumda" dedi. 

Babacan, bölgede barış ve istikrar çabalarına katkıda bulunan Türkiye'nin, demokrasi ve temel haklarla, hukuk devleti olmakla ilgili temel değerleri olduğunu söledi. Bu ilke ve değerlerin, problemlerin barışçıl yollardan çözümü için önemli olduğunu belirten Ali Babacan, "Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olarak seçilmesi, bölgedeki değerimizi bir kez daha gösterdi. 192 oy kullanıldı. Bunların hepsi gizliydi. Türkiye bu oyların 151'ini aldı. Ekonomik reformlar ve gittikçe etkili olan dış politikamız, bölgenin Türkiye'ye olan güvenini daha da arttırıyor. Türkiye doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan bir köprü konumunda. Çok sayıda proje tamamlandı ve daha çok projeler olacak. 

Dünyadaki enerji kaynaklarının 3'te 2'si Türkiye'nin güney doğusu ve Orta Asya tarafında. Arap Ligi ve Türkiye adına yeni bir ortam başlattık. Afrika kıtasında 15 yeni büyükelçilik açacağız. Afganistan ve Pakistan arasında da problemlerin çözümüne yardımcı olacağız" diye konuştu. 

Öte yandan, forum kapsamında bir konuşma yapan Fransız Bankası BNP Pariva'nın temsilcisi ise, Türkiye'ye övgüler yağdırdı. Fransız bankacı, "Bizim bankamız çok dikkatli bir banka. Türkiye'de yatırım yapma kararını iki sebepten dolayı aldık. Çok iyi bir fırsat vardı. Türkiye'nin çok iyi bir ekonomik durumu vardı. Bankacılık sistemiyle ilgili Türkiye'den son derece olumlu şekilde bahsediyoruz. Bankacılık sisteminde yapılan çalışmalar nedeniyle Türkiye'nin krizden çok fazla etkilenmeyeceğini düşünüyoruz. Burada o yüzden şubeler açıp insanları işe alıyoruz. Türkiye'yi son derece pozitif bir ülke olarak görüyoruz. Yaptığımız yatırımları daha fazla artırmayı düşünüyoruz. Türkiye'nin bölgede çok önemli bir rolü var ve ekonomiyi yönlendirebilir" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 22:07:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?