4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Dünya sineması İstanbul'da

Bu yıl yedinci yaşını kutlayan Filmekimi, Sundance, Berlin, Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde ilgiyle izlenen 21 filmle sinemaseverlerin karşısında. Festivalde, Woody Allen, Fernando Meirelles, Wim Wenders, Hayao Miyazaki ve Wong Kar-Wai'nin son filmleri gösterilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, Nokia Nseries sponsorluğunda düzenlenen Filmekimi, yedinci yılında 10-16 Ekim tarihlerinde yine Beyoğlu Emek Sineması'nda... 

Filmekimi bu yıl da Sundance, Berlin, Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde ilgiyle karşılanan ödüllü filmlerden ustaların merakla beklenen son yapıtlarına, 21 filmden oluşan programıyla sinemaseverlerin karşısında olacak.
Festivalde, aralarında Woody Allen, Fernando Meirelles, Wim Wenders, Hayao Miyazaki, Wong Kar-Wai ve Michael Winterbottom gibi dünya sinemasının usta yönetmenlerinin son filmleri de gösterilecek. 

Festivalde Cannes Film Festivali'nde gösterilen önemli yapıtlar seyirciyle buluşacak. Bu filmler arasında Woody Allen'ın Mayıs 2008'de Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyeri yapılan son filmi "Vicky Cristina Barcelona"; "City of God-Tanrıkent" filminin Brezilyalı yönetmeni Fernando Meirelles'in Cannes Film Festivali'nin açılışını yapan son filmi "Körlük-Blindness"; Matteo Garrone'nin yönettiği, Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü kazanan "Gomorra" gibi filmler yer alıyor.
Ayrıca, festival seyircisinin "Human Resources-İnsan Kaynakları", "Time Out-İş Yok Zaman Çok" ve "Heading South- Güneye Doğru" filmleriyle tanıdığı Laurent Cantet'nin son filmi "Sınıf-The Class" ve İsrailli yönetmen Ari Folman'ın kendi deneyimlerinden esinlendiği savaş karşıtı uzun metraj belgesel filmi "Beşir'le Vals-Waltz with Bashir" da festivalin Cannes gören filmleri arasında.
Uzun metrajlı bir animasyon belgeseli olarak türünün tek örneği sayılabilecek olan bu savaş karşıtı film, geçen mayıs ayında Cannes'da Altın Palmiye için yarıştı ve hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden büyük ilgi gördü. "Beşir'le Vals", izleyiciyi yirmili yaşlarında İsrail ordusunda askerliğini yapan Ari Folman'ın gözünden 1982 ilk Lübnan savaşına ve Sabra-Şatila katliamına götürüyor.

Ustaların son filmleri
Her filmleri merakla beklenen dünya sinemasının usta yönetmenlerinin son filmleri de Filmekimi'nde yer alıyor. Alman usta Wim Wenders'in Cannes'da yarışan son filmi "Palermo'da Yüzleşme-Palermo Shooting"; Canlandırma sinemasının büyük ustası Hayao Miyazaki'nin Venedik'te Altın Aslan için yarışan filmler arasında yer alarak büyük tartışmalar da yaratan "Küçük Denizkızı Ponyo-Ponyo on the Cliff by the Sea" ve "Aşk Zamanı" filmiyle gönüllere taht kuran Wong Kar-wai'nin filmografisinde yer alan tek dövüş sanatı filmi 1994 yapımı "Zamanın Külleri/Ashes of Time" bu filmlerden sadece bazıları.
Michael Winterbottom'ın son filmi "Cenova/Genova"; Belçikalı Jean-Pierre ve Luc Dardenne Kardeşler'in "Lorna'nın Sessizliği"; Mike Leigh'in "Daima Mutlu/Happy-go-lucky"; Kore'nin yıldızı Kim Ki-duk'un "Rüya/Dream"; Thomas Vinterberg'in "Eve Dönüş/When A Man Comes Home" ve Errol Morris'in "Standard Operating Procedure" da festivalin önemli yapıtları arasında yer alıyor.
Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'nın jüri başkanlığını bu yıl sinema ve televizyondan tanıdığımız yönetmen kardeşler Yağmur ve Durul Taylan üstleniyor.

BAĞIMSIZLARDAN SEÇMELER
O'Horten-Bent Hamer
Chelsea On The Rocks-Abel Ferrara
Towelhead-Alan Ball
Choke-Clark Gregg
Mermaid-Anna Melikyan
Lemon Tree-Eran Riklis
Frozen River-Courtney Hunt

...
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 14:07:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?