2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Durağın yerini halka soracağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, artık bir otobüs durağının yeri değişse bile halka sorulacağını ve görüşlerinin alınacağını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Saraçhane'deki yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Gezi Parkı eylemlerinin ilk günlerinde bazı eylemcilerin çadırları yakıldı. Bu olayla ilgili 5 zabıta görevinden uzaklaştırıldı. Nedir bu olayın akıbeti?" sorusu üzerine Topbaş, Taksim'de, ara sokaklarında ve caddelerinde olup bitenlerin kayıtlarda bulunduğunu hatırlattı.

Kayıtlarda olan her türlü eylemin de deşifre edildiğini anlatan Topbaş, şöyle konuştu:

"Başbakanımızın da ifade ettiği gibi burada yanlış yapan, bir mağduriyet oluşturmuş olan kişiler üzerine 'rücu edilecek, bunlar yanlarına bırakılmayacak' dendi. İşte bu bağlamda bu çalışmalar sırasında ve oradaki eylemcilere müdahalenin maalesef haddi aşan, belki biraz da farklı değerlendireceğimiz bir boyuta geldiği de hep ifade edilmektedir. Tabii ki o ortamın psikolojik şartları, sıkıntılarını burada konuşmak istemiyorum. Bizim bu konuyla ilgili zabıta görevlilerimizden 7 arkadaşımızın bu işe fiili olarak katıldığı zabıtayla ilgili teftiş kurulu müfettişlerinin raporunda ortaya çıkmakta. 4 zabıta memuru bu rapor sonucunda açığa alındı, 3'ü de taşeron üzerinden aldığımız zabıta görevlisi, bunların da iş akitlerinin feshine gidildi. Yargı süreçleri devam edecektir, onun getireceği sonuçlara göre diğer işlemleri yargı değerlendirecektir."

"Zabıtalara emri veren birisi var mı? Kendi inisiyatifleriyle mi vermişler bu kararı" sorusu üzerine Topbaş, "Müfettiş raporuna göre, bunu işleme koyduk, yaptığımız iş bu. Böylece devlet memuru statüsünde, 1'i amir, 2'si komiser, biri de memur olmak üzere 4 zabıtamız açığa alındı, taşeron olarak çalışan 3 zabıtanın iş akitlerinin feshedilmesi noktasında talimat verildi" bilgisini verdi.

Zarar tespiti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bir gazetecinin "Zarar konusunda esnafla ilgili yapılan bir çalışma var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Yaptığımız tespitler ölçeğinde 61 milyon civarında bir rakam çıkıyor. Kayıp kazancı tahribat olarak değerlendirebilirsiniz. 99 İETT, 19 halk otobüsü tahribat gördü. 15 itfaiye aracımız, yeni yeni aldığımız araçlar, sivil vatandaşlarımızın araçları, iş yerleri, zeminler, kaldırımlar, döşemeler kentte ciddi bir tahribat ortaya çıktı. Bunun maliyetleri esnafın dışında, bizim büyükşehri ilgilendiren kısmına baktığımız zaman 60 milyon lira civarında görmekteyiz. Bunlar telafi edilebilecek şeyler. Mala gelsin, cana gelmesin, bütün derdimiz bu. Mala gelen telafi edilebilir. Ama bu milletimizin, halkımızın malı."

"Çadırları yananlara herhangi bir ödeme yapılacak mı? Zabıtaların orada görevlendirilme nedeni neydi?" sorusuna Topbaş, "Bir kere şunu söyleyeyim; zabıta, belediyenin kolluk gücüdür. Zabıtanın aktif olarak eylemde fiili olarak devreye girme kabiliyeti yoktur. Zabıta kent içerisinde halkla belediye arasındaki bir takım faaliyetlerde destek veren, yardımcı olan bir birimdir, takip eden raporlayan bir birimi vardır. Orada büyükşehir belediyesinin bir çalışması olduğu için zabıta da o mekanda bulunmuştur. Yargıya intikal ettiği için çok fazla üzerinde konuşmak istemiyorum" karşılığını verdi.

"Yakma işlemi talimatla mı oldu?" sorusu üzerine Topbaş, "Bunların hepsi ortaya çıkar, kalkıp da burada idare bir talimat vermez. 'Kalkın çadırları yakın' demez, böyle bir talimat ortaya çıkmaz. İdare tarafından böyle bir talimat olmaz, bunu özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.

Halka sorulacak

Topbaş, projelerin halka anlatılması yönünde çalışma başlattıklarını vurgulayarak, "Artık bir otobüs durağının yeri değişse bile halka sorulacak" diye konuştu.  

AA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2013 Perşembe 15:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?