3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Duraklara engelli ve yaşlı butonu

İstanbul'da otobüs duraklarına konulacak butonla durağa gelecek otobüsler yaşlı ve engelliler için hazırlık yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, engelli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve engelli aileleriyle bir araya geldi.

Topbaş, İstanbul'daki bütün belediye otobüslerini yenilediklerini ve dezavantajlı grupların ihtiyacına göre şekillendirdiklerini belirterek, yeni bir projeye ilişkin şu bilgiyi verdi:

"Duraklara koyacağımız bir buton olacak. Yaşlı veya engelli bir vatandaşımız bu durağa geldiğinde butona basacak. Durağa yaklaşan otobüs şoförü de durağa gelmeden buna göre hazırlık yapacak."  Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşların kullanamayacağı hiçbir projeyi onaylamadıklarını bildiren Topbaş, "Buradan tüm Türkiye'deki belediyelere çağrı yapıyorum; engelli standartlarına uymayan projeleri onaylamasınlar. İhalelerini yapmasınlar. Hayata geçirmesinler. Yerel yönetimlerin, merkezi yönetime uzak olan belediyelerin bu hassasiyeti özellikle göstermelerini rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanı olduğu dönemde engelliler için ilk defa bir müdürlük kurduğuna değinen Topbaş, "Bizler de kendisinin başlattığı bu vizyonu devam ettiriyoruz. Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde kurmuş olduğu 2 engelli merkezi sayısını biz 25'e çıkardık. 2 tanesinin de kurulma çalışmaları devam ediyor. Bitmek üzere ve inşallah onları da yakında devreye sokacağız. Dünya Sağlık Örgütü'nün örnek aldığı projelere imza attık" diye konuştu.

Topbaş, İstanbul'u engelliler için daha yaşanabilir bir hale getirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "engelliler ve dezavantajlı grupların kullanabileceği şekilde" oluru almadan hiçbir projeye onay vermediklerini, komisyonlar onay vermediği sürece projeyi yapan firmalara ödeme yapılmadığını bildirdi.

Engelli vatandaşlara yönelik bir kampus düşündüklerini ancak daha sonra vazgeçtiklerini belirten Topbaş, şöyle devam etti:

"Biz istedik ki, bir araya gelebilecekleri, sosyalleşebilecekleri bir yer olsun ama konunun uzmanları bunun doğru olmayacağı konusunda bizleri uyardı. Bir kampus yapmaktan ziyade kendilerinin halkın içine karışabilmeleri için ortam oluşturulmasının daha doğru olabileceğini söylediler. Bizler de okulları, spor salonlarını hatta KİPTAŞ AŞ'nin yaptığı evleri buna göre projelendirdik ve buna göre yaptık. Artık engelli vatandaşlarımız İstanbul'u gönüllerince kullanabiliyor. Yanlarına bir refakatçi almadan ulaşım sağlayabiliyor. Spor salonlarımız ve okullarımıza rahatça gidebiliyor. Halkla iç içe oluyorlar. Daha önce evden çıkamayan engelli vatandaşlarımız gönüllerince gezebiliyor."

AA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2013 Salı 16:04:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?