7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

DYP Lideri Ağar'dan AKP hükümetine ağır eleştiri

Türkiye’nin AB’ye aday bir ülke olduğunu belirten Ağar, "AB adaylarına hangi kriterler uygulandıysa, Türkiye’ye de aynı kriterler uygulanacaktır. Bu ifade AB’nin haysiyetidir. Avrupa Birliği, Türkiye’ye başka ülkelerden farklı muamele etmemek zorundadır. Türkiye, AB konusunda yapılması gereken her şeyi yapmıştır. Kopenhag Siyasi Kriterleri içinde olmamakla birlikte, Kıbrıs’la ilgili de farklı politikalar uygulanmıştır. Kıbrıs’ta tavizler verilmiştir ve hala bu tavizlerin kaynağı açıklanmamıştır" dedi. Ağar, Türkiye’nin bugüne kadar verdiği tüm sözlere sadık kaldığını dile getirerek, "Bizden başka şartları istemek, kesin bir ayrımcılık olacaktır. AB Komisyonu, Türkiye ile ilgili üyelik müzakerelerine ilişkin her şeyi 6 Ekim’de belgeler silsilesiyle açıklayacaktır. Daha sonra bu belgeleri AB Parlamentosu’na gönderecektir" diye konuştu.
Konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’de düzenlediği basın toplantısına da değinen Ağar, "Bu toplantıda, Günther Verheugen ve Erdoğan’ın ortak açıklaması ’masada başka bir şey yoktur’ şeklinde olmuştur. Bu toplantıdan kısa bir süre sonra Verheugen’in bazı gazetelerde şu sözleri yansımıştır: ’Türkiye Hükümeti’nin kabullenmekte zorlanacağı bazı şartlar olabilir.’ Şimdi soruyorum, Verheugen’in bahsettiği bu şartlar ne zaman ortaya çıktı? Hükümet bunlardan haberdar mıydı? Haberdarsa ne yaptı? Eğer Verheugen’in bu sözleri doğruysa, hükümet ne yapmayı düşünüyor? Ben hükümete bir öneride bulunuyorum. Hükümet bugünden itibaren Meclisi derhal toplamalı ve kamuoyunun bilmesi gereken ne varsa milletle paylaşmalıdır. 6 Ekim’den evvel kamuoyu bilgilendirilmelidir. Türkiye 6 Ekim’de bir sürprizle karşılaşmak istememektedir" ifadelerini kullandı.

Raporun birçok kısmının kamuoyuna açıklandığını; ancak tavsiyeler bölümü ve strateji ile ilgili farklı söylentiler olduğunu belirten Ağar, hükümetin bu konuyla ilgili gerçekleri acilen açığa çıkarmasını istedi.

iha-istanbul
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 20:21:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?