4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

E-5'te hız limiti sorun oldu

İstanbul'da yaşanan trafik yoğunluğunu önlemek için geliştirilen metrobüs projesi uygulamaya geçince kullanım alanı küçülen E-5 Karayolu'nda trafik güvenliğinin artırılması için yeni bir hız limiti belirlenecek.

Bu düzenleme için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin denetiminde kurulan komisyonda bir araya gelen ilgili kurumlar, ilk etapta mutabakat sağlayamadı. Karayolları, otomobiller için hız limitini saatte 50 kilometreye düşürmek isterken; emniyet, sürücülerin çoğuna ceza yazma mecburiyetinde kalınacağı için buna sıcak bakmıyor.

E-5 Karayolu'nun metrobüs inşa edilen kısmında hız limitinin belirlenmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkilileri ile üniversitelerin ulaştırma anabilim dallarından akademisyenlerin katılımıyla bir komisyon kuruldu. Ocak ayında bir araya gelen komisyon üyeleri, metrobüs projesi nedeniyle şerit genişliği daralan E-5'te tüm araçlar için hız limitlerinin yeniden düzenlenmesi konusunu görüştü. Karayolları'nın, otomobiller için saatte 90 kilometre olan hız limitini 50'ye düşürmek istediği; fakat Büyükşehir ile Emniyet'in buna sıcak bakmadığı öğrenildi. Emniyet yetkililerinin, hız limitinin düşürülmesi halinde sürücülerin çoğuna ceza yazılması gerekeceğini söylediği belirtildi.

Akademisyenler ise hız limitinin 70 olmasını önerdi. Buna gerekçe olarak da E-5'in ekspres yol olması ve yaya geçidi, hemzemin geçit ya da yol kesişimi bulunmaması gösterildi. Toplantıda ilk etapta kurumlar arasında mutabakat sağlanamazken E-5'in fiziksel şartlarının tespit edilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda E-5'in Topkapı-Avcılar kısmında şerit ölçümleri yapılarak kullanım alanı hesaplanacak. Komisyonun önümüzdeki haftalarda tekrar toplanarak karara varması bekleniyor. Karayolları'nın teklifinin kabul edilmesi halinde E-5'in metrobüslü kısmında 50'yi geçen sürücülere ceza kesilecek. 50'den yüksek bir hızda kaza yapan sürücü de kusurlu olacak. Karara varılmasının ardından, metrobüs bulunmayan kısımlarda ise şu an uygulanan hız limitleri geçerli olacak.

E-5 Karayolu'nda toplu taşıma araçlarının hız limitinin düzenlenmesi konusundaki karışıklık da dikkat çekiyor. Karayolları'nın 2004 yılında Büyükşehir'e devretmesi ile birlikte şehirlerarası yol statüsünden çıkarılan E-5'te, 2918 sayılı Trafik Kanunu'na göre otobüs ve minibüslerde hız limitinin 50 olduğu belirtiliyor. Fakat birçok toplu taşıma aracı bu limitin üzerinde hareket ediyor. Yanyollar ile E-5'in özelliğinin farklı olması da öne çıkan bir diğer konu. Bununla birlikte metrobüs hattındaki araçlar için de özel bir hız limiti belirlenecek.

E-5'in ekspres yol niteliğinde olduğunu kaydeden Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Şahin, "Burada uygulanması gereken hız limiti Karayolları tarafından belirlenir. Yolun fiziksel özelliklerine bakılarak özel tercihli yol olduğu için hız düzenlemesi yapılabilir. Metrobüs yolunda yaya, hemzemin geçit ve yol kesişimi yok. Yol standardı izin veriyorsa hız düzenlemesi olabilir." diye konuştu.

Trafik Kanunu'nda şehir içinde araçların gideceği hızın 50 kilometre olarak belirlendiğini ifade eden İstanbul Fahri Trafik Müfettişleri Dernek Başkanı Avukat Sami Güleçyüz ise ancak belediyenin bu hat üzerinde yeni bir hız belirleme yetkisi bulunduğunu söyledi. Metrobüs hattının toplu taşıma için ayrılmış özel bir yol olduğunu da dile getiren Güleçyüz şunları söyledi: "Karayolları, Trafik Kanunu tüm sürücülerin girebileceği yollarda hızı belirler. Ama burası herkesin kullanabildiği bir yol değil. Toplu taşıma araçlarının kullandığı özel statülü bir yol. Dolayısıyla E-5 olarak değerlendirilemez. Bu tip yollarda belediye yolun güvenliğine ve fizikî durumuna göre bir hız belirleyebilir." Güleçyüz, metrobüs hattında uygulanacak hızın saatte 90 kilometre olmasında bir mahzur bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 10:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali ÇİNKILIÇ IP: 85.102.245.xxx Tarih : 13.02.2008 15:57:53

Öncelikle Toplantı yapan beyler Lütfen önce siz E 5teki şeritleri kontrol edin şeritler bir birine karışmış eski şeritleri sildirip düzenli şeritleri çizdirinde bir kazaya mahal vermeyın bir kaç kaza olduktan sonramı yapılack