7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Efe'nin bedeli 275 bin TL

Anaokulu öğrencisi Efe Boz'un okul tuvaletindeki lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin davada mahkeme, İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı suçlu buldu. Mahkeme, aileye toplam 275 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

İstanbul Maltepe'de 2 yıl önce, Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda lavabonun üzerine düşmesi sonucu Efe Boz'un hayatını kaybetmesine ilişkin ailesinin İdare Mahkemesinde açtığı davada karar çıktı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı suçlu buldu. İdarenin sorumluluğuna işaret eden mahkemenin kararı bozulmaz ise diğer davalara emsal teşkil edecek.

Konuyla basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Efe Boz’un annesi Nurdan Boz, “Davadan çıkan sonuç oldukça mutlu edici. Bu davayı açtığımızda Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valiliği şöyle bir savunma yapmıştı: 'İhmal yok, kusur yok. İhmali gösteren sonuçlar yok. Müessif bir kaza' demişti. Ama çıkan sonuç haklı olduğumuzu gösteriyor. İhmal ve tedbirsizliğin olduğu son derece açık. İddia ettiğimiz gibi oğlumuzun müessif bir kazayla değil, tedbirsizlik ve ihmale kurban gittiği açıkça ortaya çıktı” dedi.

İdare Mahkemesinin kararının diğer davalar için önemli emsal teşkil edeceğini söyleyen Nurdan Boz, “Avukatımızın yaptığı yoruma göre, açılmış davalar içinde rakam olarak çok yüksek bir rakam olduğu telaffuz ediliyor. Ama neye göre yüksek, ben bilmiyorum. Efe dışında okul çatısı altında hayatını kaybetmiş, takipsizlik kararı çıkmış, halen sürmekte olan davaların bence hepsine emsal teşkil edecek. Çünkü son 3 yılda Efe dışında 26 çocuk maalesef hayatını kaybetti, fiziki ortamların iyi olmayışı nedeniyle. Bu İdare Mahkemesinin kararının, onların da davaları için önemli emsal teşkil edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Davanın açılması sırasında Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’nin ‘Efe kendi kusurlu hareketleri nedeniyle ölümüne sebep olmuştur’ şeklinde savunma yaptıklarını belirten Boz, “Böyle bir savunmayı yaptıkları için ben hepsini kınıyorum. Ama benim oğlum yaramaz değildi. Hiçbir görgü tanığının olmadığı o olayda 'illa ki Efe lavabonun üstüne çıkmıştır. Hoplamıştır, zıplamıştır'. Hep mıştır, muşturla rapor hazırlandı. O rapora göre de İdare Mahkemesinde bir savunma yapıldı. Hatta o raporlara göre şu an ceza davası da sürüyor. Hayır benim oğlum hoplamadı, zıplamadı” dedi.

Alınmayan tedbirler nedeniyle oğlunun 22 dakika can çekiştiğini söyleyen Boz, “Benim oğlum tamamen orada alınmayan tedbirler nedeniyle 22 dakika can çekişti. Ama kimsenin haberi olmadı. Hiçbir çocuk bu şekilde ölümü hak etmiyor. Bu dava sonucunda da bunların hepsi mahkemece belgelendi ve Efe'nin orada unutulmuş olunduğu kayıtlara geçti” ifadelerini kullandı.
İstanbul 6. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu ve dosyadaki diğer bilgi ve belgeler ışığında anne Nurdan Boz için 13 bin 202 TL, baba Kemal Boz için 14 bin 18 TL olmak üzere toplam 27 bin 220 TL hesaplanan maddi tazminatı, talebe bağlı kalarak 25 bin TL olarak belirledi. Mahkeme, manevi tazminat olarak da anne için 100 bin, baba için 100 bin, kardeşi Yağmur Boz için ise 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Tazminatların 3 Kasım 2010 tarihinden itibaren ödeme tarihine kadar hesaplanacak yasal faiziyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödenmesine hükmedildi.

Karar, tebliği takiben 30 gün içinde Danıştay Başkanlığı'na temyiz edilebilecek.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2012 Perşembe 10:17:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?