4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Efes Pilsen Turist Profil araştırması

Türkiye'yi deniz, güneş ve doğal hayat yanında ekonomik olduğu için tercih eden turistler, parasının karşılığını aldığını düşünüyor. 

Efes Pilsen, Türkiye'ye gelen turistlerin profilini, Türkiye'yi tercih etme nedenlerini, kendi ülkelerinde ve Türkiye'de bira tüketim alışkanlıklarını irdeleyen 'Turist Profili' araştırmasını kamuoyunun bilgisine sundu. Efes Pilsen'in Turist Profili çalışmasında Erdil Yaşaroğlu'nun karikatürlerine de yer verildi. 

Turist Profili çalışması, Türkiye'ye gelen turistleri genel tatil alışkanlıklarından, Türkiye'yi seçme nedenlerine, tatilden memnun olup olmadığına, içecek seçiminden, ülke dışına çıkma sıklığına kadar birçok açıdan ele aldı. 

Efes Pilsen'in turizm alanında iki önemli sosyal sorumluluk projesi yürüttüğünü belirten Efes Pilsen Pazarlama Direktörü Dilek Başarır, konuyla ilgili olarak, "Sosyal sorumluluk projelerimizden ilki turizm sektörüne nitelikli ve yetişmiş eleman kazandırmak amacıyla Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile birlikte süren ve bugüne kadar bin 500 civarında öğrencinin Boğaziçi Üniversitesi sertifikası aldığı "Efes Pilsen Turizm Eğitimleri". İkincisi ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte bir yıl önce başlayan Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR). Efes Pilsen her iki projesinin gelişiminde Turist Profili araştırmasının sonuçlarından faydalandı. Efes Pilsen, içinde bulunduğu toplumun çağdaş yaşam seviyesini yükseltmek adına kültüre, sanata, spora, müziğe ve turizm alanındaki sosyal sorumluluk projelerine yaptığı katkıları önümüzdeki dönemde de arttırarak sürdürecektir" dedi. 

TNS Piar tarafından yapılan araştırmaya değişik ülkelerden gelen 2 bin 324 kişi katıldı. Araştırmada turistlerin yüzde 44,5'inin Türkiye'ye ilk defa, yüzde 21,7'sinin ise dört veya daha fazla kez geldiği ortaya çıktı. 

Türkiye'nin doğal güzellikleri yüzde 58,7'lik oranla turistlerden en çok oyu alırken, ucuzluk yüzde 24,9'luk oranla ikinci sırada yer aldı. 

Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 75,3'ü dört veya beş yıldızlı otellerde konaklamayı tercih ediyor. 

Tercih sıralamasında Alanya yüzde 19,3, Kemer yüzde 15,7, Side yüzde 13,5 ve İstanbul ise yüzde 13,4 oranında pay aldı. 

Araştırma sonuçlarına bakıldığında, turistlerin yüzde 79,1'i parasının karşılığını aldığını düşünürken yüzde 19,2'si parasının karşılığını almadığını düşünüyor.
Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 47,7'si tekstil ürünleri alışverişi yaparken, yüzde 42,4'ü ise bunun yanında hediyelik eşya alışverişi yapıyor. Ancak turistlerin yüzde 60,7'si alışveriş yaptıklarında istenen paranın ürünün gerçek fiyatı olmadığını düşünüyor. Bu düşünce nedeniyle turistlerin yüzde 73,3'ü alışveriş yapmaktan vazgeçiyor. Bu düşüncede olan turistlere sorulan 'alışverişte aldatılma hissi nedeniyle tartışma yaşanıp, yaşanmadığı' sorusuna turistlerin yüzde 50,4'ü 'evet' yanıtını verdi. 

Yapılan araştırma sonucunda yüzde 64 ile biranın en çok tüketilen alkol türü olduğu ortaya çıktı. 

Turistlerin yüzde 46.6'sı kebabı çok seviyor. Kebabı yüzde 30 oranı ile Türk tatlıları takip ediyor. 

Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 11,8'i Tarkan'ı seviyor. 

Turistlerin "Türkiye" denince aklına ilk gelen şeyin yüzde 12 ile güneş ve güneşlenmek olduğu ortaya çıktı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 14:28:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?