4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Eğitim merkezine lokanta

Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile Maliye arasında yıllardır süren bir arazi tahsisi davası, üniversitelerdeki yanlış uygulamaların çarpıcı örneklerinden birini gözler önüne serdi.

Tartışma, 1988'de Maliye Bakanlığı'nın ODTÜ'ye eğitim, kültür ve staj uygulama merkezi yapılması için Boğaz'a nazır 20 dönümlük arsa tahsisiyle başladı. Üniversite yönetimi, eğitim merkezi yapmak yerine arsayı bir vakfa devretti. Vakıf da, buraya lokanta, tenis kortu ve havuzun yanı sıra bir de kümes yaptı; ardından aylık 5 bin YTL bedelle bir mimara kiraladı. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı, ODTÜ'ye verdiği tahsis belgesini geri aldı. Üniversite ise arazinin kullanımındaki yanlışlığı kabul etmek yerine Maliye'yi mahkemeye verdi. İstanbul 1. İdare Mahkemesi, 2006'da kararını açıkladı. Beklenildiği gibi üniversiteyi haksız buldu ve arazi tahsisini iptal etti. Üniversite, mahkemenin kararını temyize götürdü.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Boğaz'daki arazinin üniversite mezunlarının kurduğu Eymir Kültür Vakfı'na bedelsiz devrini 'burayı işletecek elemanları olmamasına' bağladı. Arazinin İstanbul'daki mezunları eğitmekte kullanılacağını savunan Akbulut, şu bilgilere verdi: "Eymir Kültür Vakfı bizden habersiz arazinin bir kısmını kiralamış. Burası sürekli eğitim merkezi olacaktı. Yemek ihtiyacını karşılayacak küçük bir lokanta yapılacakken büyük bir restoran havasına sokulmuş. Daha sonra üniversiteye yakışmayacak kişiler gelip gitmeye başlayınca, lokantacının çıkartılmasını istedik."

İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin 2006 yılında verdiği kararda söz konusu arsayla ilgili şu tespitlere yer veriliyor: "2004 yılı için aylık 5 bin YTL tutarında kira bedeli alındığı ve taşınmazın diğer kısımlarının davacı üniversite tarafından irtibat bürosu, prefabrik koğuşlar, kümes, havuz (inşaat halinde) ve tenis kortu olarak kullanıldığı, bu hususların davalı idare tarafından tespit edilmesi üzerine dava konusu işlemin tesis edildiği anlaşılmaktadır." Üniversitenin araziyi bedelsiz olarak bir vakfa vermesini doğru bulmayan mahkeme, bu durumdan üniversite yönetimini de sorumlu tutuyor. Kararda şu ifadeler yer alıyor: "Üniversitenin bu işlemi taşınmazın tahsis amacına aykırılık oluşturmaktadır. Kaldı ki davacıya tahsis edilen taşınmazın Eymir Kültür Vakfı tarafından ticari gayelerle kiralanmasından taşınmazın kullanımında bu vakfı yetkili kılan davacı üniversitenin de sorumlu olduğu açık bulunmaktadır."

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 17:02:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?