4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Ekonomi soğuduğunda ısıtmak zor'

Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, "Tıpkı bir yüksek fırın gibi, ekonomi de bir kez soğumaya başladı mı, onu yeniden eski ısısına kavuşturmak ciddi bir zaman ve kaynak kaybı gerektirir. Bu yüksek maliyetin hepimiz için gelir ve refah kaybı anlamına geleceği açıktır" dedi.


Uluslararası Reklamcılık Derneği, Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği, Televizyon Yayıncıları Derneği ve Reklamcılık Vakfı'nın oluşturduğu Türkiye Reklam Konseyi adına açıklamada bulunan Yalçındağ, global mali kriz ile ilgili değerlendirme yaptı. Yalçındağ, "Tüm dünyayı saran küresel mali krizin ülkemize etkilerini tartışır, kendimizce bireysel veya kurumsal önlemler alırken, zaman zaman yaşadığımız anın biraz ötesine bakmayı unutuyoruz. Gerçek tasarrufun, ihtiyaçları en elverişli koşullarda sağlamak olduğunu, riskleri fırsatlarla dengelemek gerektiğini, ekonominin soğumasının herkes için çok yüksek bir maliyet oluştuğunu gözönüne almıyoruz" diye konuştu.


Bu ortamda herkese düşen önemli görevler olduğunu ifade eden Yalçındağ, "Ama her şeyden önce sağlıklı ve gerçekçi bir durum tespiti yapmalıyız. Ardından da, 'hepimizin aynı gemide olduğu' bilinciyle, olası hasarları elbirliğiyle en aza indirecek ve esas olarak çarkın dönmesini sürdürecek önlemlere odaklanmalıyız" diye kaydetti.


"Tıpkı bir yüksek fırın gibi, ekonomi de bir kez soğumaya başladı mı, onu yeniden eski ısısına kavuşturmak ciddi bir zaman ve kaynak kaybı gerektirir. Bu yüksek maliyetin hepimiz için gelir ve refah kaybı anlamına geleceği açıktır" diyen Yalçındağ, mevcut olumsuz etkileri dengelemeye, olası risklere karşı önlem almaya çalışırken, davranışlarda sağduyunun, kararlarda orta ve uzun vadeli bir bakış açısının egemen olması gerektiğini vurguladı. Yalçındağ, "Gelir düzeyimizi korumaya ve düzlüğe çıktığımızda refah artışını sürdürmeye devam etmek istiyorsak, ortamdaki riskleri dengeleyecek fırsatlar da oluşturabilmeli, mevcut fırsatlardan yararlanarak bireysel, kurumsal ve ulusal dengelerimizi korumaya ve geliştirmeye çalışmalıyız" dedi.


Kriz riski karşısında savunmaya geçmek ve tasarrufa yönelmenin, ilk refleks olarak ortaya çıktığını ifade eden Yalçındağ, "Oysa bizler yaşadığımız sürece ihtiyaçlarımız da devam etmektedir. Gerçek tasarruf, ihtiyacı karşılamayı ertelemek değil, elverişli fırsatları kullanarak ihtiyaçları gidermenin maliyetini azaltmaktır. Öyleyse yönelmemiz gereken davranış biçimi, ihtiyaçlarımızı daha elverişli ortamlarda gidermemizi sağlayacak fırsatlar oluşturmak, bu fırsatlarla ekonominin canlılığını korumaktır. Kriz
riskinden kendimizi korumayı böyle tarif edersek, çok taraflı bir kazanç sağlar ve işte o zaman krizi herkes için fırsata dönüştürürüz. Hükümetin, iş dünyasının ve tüketicinin tepkilerini ve kararlarını bu perspektiften bakarak oluşturması herkes için olumlu sonuçlar oluşturacaktır" diye bildirdi.


Yalçındağ, "büyümenin sürekliliğini sağlamanın kredisi öncelikle hükümetlere yazılır" diyerek, "Hükümetler, yalnızca sözleriyle değil, bu konuda attıkları adımlarla ve eylemleriyle ekonominin aktörlerine ve tüketicilere güven vererek, bu ortamı oluşturmada başrolü oynarlar. Küresel krizin ülkemize etkili biçimde yansıyan sonuçlarına anında ve kararlı tepkiler verilmelidir. Yeni dalgaların muhtemel risklerini önceden karşılamak için ise, finansmanın, üretimin ve tüketimin maliyetini azaltarak, talebi, büyümeyi ve istihdamı korumaya çalışmak gerekir" şeklinde konuştu.

"İŞ DÜNYASI YENİ KAMPANYALARLA DURGUNLUĞU KIRMALIDIR"
Böyle bir ortamda, şirketlerin de heyecan verici kampanyalarla, tüketiciye sağladığı avantajlarla, ihtiyaçların daha elverişli koşullarda giderilmesini temin etmeye odaklanması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Ali Yalçındağ, "Tüketiciye kazandırarak kazanmanın imkanları oluşturulmalıdır. Bu hareketliliğin piyasalara talep olarak geri dönmesini sağlayabilmek için, reklam, PR, doğrudan pazarlama gibi araçlar etkin biçimde kullanılmaya devam edilmelidir. Pazarlama yatırımlarını ertelemek tasarruf etmek değil, kaybedilen müşteri ve pazar payı nedeniyle zarar etmek demektir. Yenilikçi, yaratıcı olmaya, yaygın erişim sağlamaya bu ortamlarda her zamankinden çok ihtiyaç vardır. Öyleyse bu hizmetleri sağlayan kurumlardan, mecralardan da her zamankinden daha fazla yararlanmak gerekir. İş dünyasının içinde olan mecra kuruluşları da bu konuda reklamverenlerle aynı platformda buluşmalıdır" diye belirtti.


"Nihai tüketicinin fırsatları azami ölçüde değerlendirebilmesi, reklam ve pazarlama faaliyetlerinin sürekliliği ile sağlanabilir. Zamanında ve elverişli koşullarda gerçekleştirilen ihtiyaç tatmini kişinin en büyük maddi ve manevi kazancıdır. Bize sunulanların belirli süreye özgü, geçici avantaj olduğu iyi kavranmalıdır" diyen Yalçındağ şöyle devam etti: "Türkiye reklam pastası, 2007 yılında 3.3 milyar YTL olarak olarak gerçekleşti. 2008 yılı ilk 9 aylık dönemde, yüzde 11 artış gösteren reklam yatırımlarının, global krizin Türkiye'de hissedilmeye başlamasıyla, son çeyrekte belirgin bir durgunluk yaşadığını görmekteyiz. Bu durgunluğun neticesinde, toplam mecra reklam yatırımları, altı yıldan beri ilk defa bu yıl bir büyüme gerçekleştiremeyecek. Hatta, krizin boyutuna bağlı olarak yüzde 3 ila yüzde 5 oranında küçük bir daralma ihtimalinden bile bahsetmek mümkün. Son altı yıldır sürekli büyüyen pazarın bu durgunluğa girmesindeki en önemli etken ise Türkiye reklam sektörünün her kriz döneminde olduğu gibi bu dönemde de tepkisel davranmasıdır."


Yalçındağ, önceki yıllarda olduğu gibi, bu kriz döneminde de reklam pazarının durgunluğu kısa sürede aşacak güce sahip olduğunu bildiklerini vurgulayarak, "Reklam ve pazarlama faaliyetleri, özellikle kriz dönemlerinde yeni fırsatları yakalamak ve yaymak için önemli bir araçtır. 2009 yılında da, bu önemli güçten yararlanmak isteyen bilinçli firmaların gerçekleştireceği kampanyalar, hem Türkiye ekonomisi hem reklam sektörü için canlandırıcı bir rol oynayacaktır. Bu itibarla, kriz dönemini fırsat olarak görüp reklam yatırımlarına devam eden reklamverenlerin katkısıyla, önümüzdeki yıl reklam yatırımlarının, bir büyüme gerçekleştirmese de, en azından 2008 yılı rakamlarına yakın bir performans göstererek, 3 milyar YTL seviyesinde kalacağını öngörmekteyiz. İçinde bulunduğumuz 2008 yılı ve 2009 yılı reklam yatırımlarına ait öngörülerimizin tamamı; ekonominin soğutulmadan iç pazarı canlandırıcı önlemlerle, şirketlerin reklam yatırımlarına devamlılığıyla ve nihai tüketicinin de içinde bulunduğu fırsatların farkındalığı ile gerçekleşebilir" diye kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 12:36:03
Güncelleme :16 Kasım 2008 Pazar 12:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?