4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Ekonominin kalbi İstanbul

İki kıtayı bağlayan şehirlerin şehri İstanbul, gerek ekonomi, gerek eğlence, gerekse kültür, sanat ve tarihte Türkiye'nin merkezi konumunda bulunuyor.

12 milyonun üzerindeki nüfusuyla çok sayıda Avrupa ülkesinden (Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Belçika, İsviçre, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya, Yunanistan, Bulgaristan, Portekiz başta olmak üzere) daha kalabalık olan kent, son yıllarda gelişmekte olan ülkeler arasında ülkeye gelen doğrudan yabancı yatırım ile de dikkat çeken ülkelerden biri konumunda. İMKB, Aralık 2007 itibariyle yaklaşık 387,8 milyar YTL'lik işlem hacmine ulaşırken, yine Aralık 2007 itibariyle İMKB Ulusal 100 Endeksi bir yılda yüzde 42 kazançla 60 borsa arasında 11. sırada yer aldı.

Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan ve dünyada iki kıta üzerinde kurulu tek metropol olan İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık şehri iken, Avrupa'nın da nüfus yoğunluğu açısından en kalabalık şehirleri arasında bulunuyor.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, bugün İstanbul'un, Türkiye ekonomisinin kalbi durumunda olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin toplam ihracatının ve ithalatının yüzde 60'a yakını İstanbul'da yapılmaktadır. Türkiye'nin GSMH'nın yüzde 25'ine yakını İstanbul kaynaklıdır."

Tanıl Küçük, sahip olduğu değerler itibariyle İstanbul'un küresel bir merkez olmayı fazlasıyla hak ettiğini ifade ederek, "Ancak, bu İstanbul'da sanayinin yok sayılması anlamına gelmemelidir. Türkiye'deki sanayi kuruluşlarının yüzde 38'ine ev sahipliği yapan, imalat sanayi toplam katma değerinin yüzde 30'undan fazlasını üreten, toplam istihdamının yüzde 32'si sanayi kaynaklı olan İstanbul'un sanayi fonksiyonundan kolayca vazgeçerek, hizmetler ağırlıklı bir yapıya döneceğini düşünmek gerçekçi değildir" görüşünü aktardı.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, dünyada 100'den fazla ülkeden, AB üyesi ülkelerin ise 19'undan daha kalabalık bir ülkeyi andıran İstanbul'un, "Dünyanın En Büyük Şehirleri" listesinde ilk 20 arasında yer alırken, Avrupa'da da Moskova'dan sonra en kalabalık 2. metropolü olduğunu belirtti.

İstanbul'da iktisadi faaliyet kollarına göre dağılımda yüzde 34,1 payla ilk sırayı ticaretin aldığına işaret eden Yalçıntaş, bunu yüzde 23,9 payla sanayi, yüzde 17,1 payla inşaat ve yüzde 7,2 payla ulaştırma ile haberleşme sektörlerinin izlediğini vurguladı.

Milli gelir açısından bakıldığında da İstanbul'un günlük ekonomik üretim büyüklüğünün 500 milyon YTL'nin üzerinde olduğuna işaret eden Yalçıntaş, kentin ihracat rakamıyla 12 AB ülkesini geride bıraktığını belirtti.

İsviçre bankası UBS tarafından yayınlanan dünyanın en pahalı kentleri listesinde 27. sırada yer alan İstanbul, ayrıca Urban Land Institute ve PricewaterhouseCoopers'ın birlikte yaptığı araştırmaya göre de, Moskova ile birlikte Avrupa'daki 27 şehir içinde en sıcak gayrimenkul piyasalarından biri olarak görülüyor.

İstanbul, Vergi Konseyi ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) tarafından hazırlanan "Global Finans Merkezleri ve İstanbul" raporunun "Avrupa Şehirleri Araştırması"nda da, Avrupa'da yerleşik şirketlerin 2010 yılına kadar temsilcilik açarak genişlemeyi düşündüğü şehirler arasında gösteriliyor. İstanbul ekonomik büyüklüklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel dokusuyla da dikkat çekiyor.

Uluslararası sanat ve kültür merkezi olan İstanbul'da her yıl yaz aylarında gerçekleştirilen Uluslararası Sanat ve Kültür Festivali, dünyanın her tarafından gelen sanatçıların katılımıyla yapılıyor. İstanbul'da günde en az 5 milyon kişi lokanta ve restoranlarda yemek yerken, lükse (A plus) eğlence yerlerine yılda 10 milyon kişi gidiyor.

AA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2008 Pazar 19:43:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?