30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

El dezenfektanlarına dikkat!

DOMUZ GRİBİNDEN KAÇARKEN GÖZLERİNİZDEN OLMAYIN

Domuz gribi vakalarındaki artışla birlikte halk arasında kullanımı artan alkol bazlı el dezenfektanları doğru kullanılmazsa körlüğe neden olabiliyor.

Dünyagöz Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Alp Kayıran domuz gribi vakalarının artışına bağlı olarak kullanımı artan alkol bazlı dezenfektanların göze geldiğinde tehlikeli sonuçlar doğurabildiğini söyledi. Son günlerde bu konuyla ilgili olarak biri ağır olmak üzere 2 vakanın hastanelerine başvurduğunu belirten Kayıran, "Hafif geçen olguda şakalaşırken göze bir miktar alkol bazlı el dezenfektanı temas etmişti. Kalıcı hasar olmaksızın çabuk iyileşme görüldü. Diğer olgu ise ilkokul öğrencisi dezenfektanı

eline uygulamaya çalışırken bol miktarda dezenfektan maddenin gözüne kaçması sonucunda kornea yüzeyinde ve kök hücreleri içeren limbus bölgesinin hasarı nedeniyle oldukça ağır seyretti, iyileşmesi gecikmeyle devam ediyor" diye konuştu.

Alkol bazlı dezenfektanların kornea ve ilişkili kök hücrelerinde hasara neden olduğunu kaydeden Op. Dr. Alp Kayıran, "Özellikle kök hücreleri içeren ve limbus denilen bölgenin kimyasal yaralanması sonucunda kalıcı görme kaybına kadar giden kornea problemleri oluşabilmektedir. Erken safhalarda gözlem ve damlalarla destek tedavisi uygulanmaktadır. İyileşmesi çok geciken hastalarda amnion zarı kaplaması gibi ameliyatlar uygulanabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında göz temiz su ile mümkünolduğunca çok yıkanmalı ve en yakındaki göz hekimine başvurulmalıdır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 09:54:00
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 13:12:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?