6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

El Kaide davasında iki tahliye

İstanbul’da 15 ile 20 kasım 2003 tarihlerinde düzenlenen ve toplam 62 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırılara karıştıkları iddia edilen 69 sanığın yargılandığı davada iki kişi tahliye edildi.

Tek celseden oluşan dördüncü duruşmaya 39’u tutuklu, toplam 59 sanık katıldı.

Mahkeme, bir önceki duruşmada ‘sanıkların yüz yüze yargılanması’ esasını gözönünde bulundurarak sanıkların tamamının duruşmaya katılmasına karar vermişti.

Sanıklardan Harun İlhan bombalı saldırıların yıldönümü olduğu gerekçesiyle saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarını daha fazla üzmemek için olaylara ilişkin ifade vermek istemediğini söyledi.

Yeni TCK’ya göre yargılanma talebi

Duruşmaya saat 10.00’da başlanması planlanıyordu, ancak İstanbul’daki trafik ve hava şartları nedeniyle Kandıra Cezaevi’nde bulunan tutuklu sanıklar öğle saatlerinde Beşiktaş’taki Ağır Ceza Mahkemesi’ne getirilebildi.

Sanıklar gelir gelmez diğer tutuksuz sanıklarla birlikte mahkeme salonuna alındı. Duruşma tek oturumdan oluştuğu ve tüm sanıklar aynı anda getirildiği için Van, Bingöl gibi uzak yerlerden gelen sanık yakınları duruşma salonunun küçük olduğu gerekçesiyle mahkemeye alınmadı.

Mahkemede önce sanık avukatları söz aldı. Yeni Türk Ceza Kanunu’na göre, sanıkların tutuksuz da yargılanabileceğini öne süren avukatlar, mahkemeden sanıkların yeni TCK’ya göre yargılanmasını talep etti.

İlhan’ın namaz talebi

Mahkeme heyeti daha sonra sanıklara söz verdi. Duruşmanın en ilgi çekici ifadesi El Kaide’nin Türkiye yapılanmasında Şura üyesi olarak bilinen Harun İlhan’dan geldi.

İlhan ifadesinde, önce mahkeme heyetinden namaz için izin istedi. Mahkeme heyeti ise, daha sonra kaza namazı kılabileceğini söyledi. İlhan ise "öğle namazını kılamadım bir günde iki kaza namazı olmaz" diyerek izin talebini yineledi. Mahkeme heyeti ise, talebi reddetti.

Daha sonra ifadesini sürdüren İlhan, intihar eylemlerinin yıldönümü olduğu gerekçesiyle hayatı kaybedenlerin yakınlarını daha fazla üzmemek için saldırıların detaylarına girmeyeceğini belirterek, "ancak ABD ve İsrail ile işbirliği yapanlar, bu ateşle bir gün mutlaka karşılaşacaklar" dedi.

Harun İlhan’ın ifadesinin ardından mahkeme savcısı tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddedilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Memiş Arlı ile Burhan Perk’in tahliyesine karar verdi.

Davanın beşinci duruşması 14 şubatta yapılacak.

Dört ayrı saldırı düzenlenmişti

İstanbul’da 15 ve 20 kasım 2003 tarihlerinde iki sinagog ile İngiliz Başkonsolosluğu ve HSBC Bankası’na düzenlenen bombalı intihar saldırılarında 58 kişi hayatını kaybetmişti. Olaylarda ayrıca dört intihar eylemcisi de öldü.
istanbul
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2004 Pazartesi 17:10:42
Güncelleme :24 Kasım 2004 Çarşamba 17:38:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?