4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'El öpme sizi köleliğe doğru iter'

Başbakan Erdoğan, mezun olduğu Marmara Üniversitesi’nin akademik yıl açılış töreninde, insanların yaşam tarzlarıyla geçirecek tek saniyenin bile olmadığını söyledi. El öpmeyi sevmediğini vurgulayan Başbakan, "3 kişinin elini öpün: Babanızın, annenizin ve hocanızın. Bunun dışında asla. O sizi köleliğe doğru iter" dedi.


BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 27 yıl önce, 1981 yılında, İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olduğu Marmara Üniversitesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerin özgür düşüncenin beşiği olması gerektiğini söyledi. "27 yıl sonra başbakan olarak mezun olduğum üniversitenin eğitim yılı açılış töreninde bulunmak ve sizlere hitap etmek beni duygulandırdı. Marmara Üniversitesi mezunu olmaktan hep gurur duydum. Bundan sonra da duymaya devam edeceğim" diyen Erdoğan özetle şöyle konuştu:

Kısır tartışmalar

Üniversitelerde aklın, eleştirinin, ifadenin özgürlüğü sağlandığında bu kesinlikle topluma da sirayet edecek. Bizim de üniversitelerimizin de sonu gelmez kısır tartışmalarla, iç politik çekişmelerle, insanların yaşam tarzlarıyla ve tercihleriyle geçirecek tek saniyemiz bile yok.

Hálá demirperde anlayışı var

Ben ilkokulda okurken Kıbrıs sorunu vardı. 2000 yılına geldik hálá Kıbrıs sorunu var. Komşu ülkeleriyle çözülemeyen meselelerimiz hálá devam ediyor. Dünya değişti. Demirperdeler ortadan kalktı. Ama demirperdelerin anlayışı bizde hálá var. Şu anda biz 2 milyon 800 bin kişi çalıştırıyoruz. Bunların 700 bini kayıtlı. 4 kişinin bir tanesi kayıtlı. 3’ü kayıt dışı. Peki bu ülke nasıl muasır medeniyetler seviyesine çıkacak? Sıkıştıkları zaman da ’Vergiyi şu kadar indirin.’ Kardeşim, bizim petrol kuyularımız mı var?

Kıbrıs’ta kovalıyoruz

Ekonominin, siyasetin, demokrasinin, insan haklarının önündeki engeller on yıllar boyunca maalesef kaldırılmadı, kaldırılamadı. İşte bugün Kıbrıs ile ilgili mücadele veriyoruz. Diyorlar ki ’Kıbrıs’ı peşkeş çektiniz.’ Ne yaptık da peşkeş çektik? Tam aksine şu anda biz, onlar kaçıyor kovalıyoruz. Ki biz her zaman bir adım önde olacağız ama asla hakkımızı da yedirtmeyeceğiz.

Cumhurbaşkanım senin kadar bilir

Cumhurbaşkanımız Ermenistan’a gitti, Ermenistan-Türkiye milli maçı vesilesiyle. Görüyorsunuz Türkiye’nin siyaseti işte... Anamuhalefet kalktı diyor ki, ’Soykırım anıtına Cumhurbaşkanı gitsin, çelenk koysun.’ Öyle bir yaklaşım olur mu Allah aşkına? Yani bir ülkenin anamuhalefeti, milli bir meselede kendi Cumhurbaşkanı için nasıl böyle bir yaklaşım ortaya koyar? Benim Cumhurbaşkanım en az senin kadar nereye çelengin konulabileceğini bilir.

El öpmeyi sevmem

El öpmeyi sevmem. ’3 kişinin elini öpün’ derim. Babanızın, annenizin ve hocanızın. Bunun dışında asla. Aksi, ifade edemeyeceğim çirkinlikte bir tehlikedir. Çünkü o öz güveni alır götürür. O adeta sizi köleliğe doğru iter. Bu toplum, köleler veya tabulaştırma anlayışının olduğu insanlardan müteşekkil bir toplum olmamalıdır.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 09:18:07
Güncelleme :16 Eylül 2008 Salı 09:34:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?