4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Elvan'ı elimizden kaçırdık'

Avrasya Maratonu’nun onur konuğu olan dünya rekortmeni Etiyopyalı atlet Gebreselassie, “Elvan, Etiyopya adına koşsaydı daha mutlu olurdum. Keşke onu zamanında keşfetseydik” dedi

Avrasya Maratonu’nun onur konuğu olarak İstanbul’a gelen dünya rekortmeni Etiyopyalı atlet Haile Gebreselassie, Elvan Abeylegesse’ye hayran olduğunu söyledi.
Etiyopya asıllı milli atleti Pekin’deki olimpiyatta da takip ettiğini belirten Gebrselassie, “Elvan, Türkiye’ye tarihi başarı kazandırdığı için mutluyum ama aynı zamanda Etiyopya’nın iki gümüş madalya kaybettiğini düşünüyorum” dedi.
Ülke değiştirmenin profesyonel sporda normal karşılanması gerektiğini, Elvan’ın da Türk atletizmine büyük katkı sağladığına inandığını ifade eden ünlü atlet, milli sporcuyla ilgili görüşlerini şöyle sıraladı:

‘2009’da korkuyorum’
“Tabii Etiyopya adına koşsaydı daha mutlu olurdum. Keşke onu zamanında keşfedip, elimizden kaçırmasaydık. Zaman zaman yarışlarda ve Etiyopya’da görüşüyoruz. Daha büyük işler başaracak kapasitede. Çok disiplinli ve doğuştan yetenekli. İyi antrenörlerle çalıştığı sürece dereceleri gelişecektir.
Aynı zamanda hırslı. Pekin’de hem 5 bin, hem de 10 bin metrede geçildiği Etiyopyalı Tirunesh Dibaba’yı 2009 Dünya Şampiyonası’nda geçmek için çalışacaktır. Korkarım bunu da başaracak güçte”.

‘Atletler dost olmaz’
Gebreselassie, Etiyopyalı atletler Dibaba ve Meseret Defar ile Elvan arasında ‘düşmanlık’ olduğu görüşüne de katılmadığını söyleyerek, “Hepsini iyi tanıyorum. Atletler yakın arkadaş olsalar da pistte dostluk olmaz. Hepsi birbirinin rakibidir. Pist dışında da düşmanlık olduğuna inanmıyorum” dedi.

Ölüm riskiyle koşuyor
Astım hastası olmasına rağmen ölüm riskini göze alarak koşan, kariyeri boyunca 26 dünya rekoru kıran ve halen Berlin’de koştuğu 2.03.59 ile maratonda dünyanın en iyi derecesini elinde bulunduran 35 yaşındaki Gebreselassie, atletizmi bıraktıktan sonra siyasete atılmayı hedefliyor. Ülkesinin milli kahramanı, “Spor bakanlığı bana yetmez. Ben ülkemi yönetmek ve spor yoluyla dünya barışına hizmet etmek istiyorum. Bu fırsatı elde edersem, ilk işim eğitim ve spora ağırlık vermek olacak” diye konuştu. Olimpiyatta Elvan’ı geçen Dibaba’nın bugün yapılacak düğününe katılmak için dün akşam Etiyopya’ya dönen Gebreselassie, ilk kez gelip çok beğendiği İstanbul’dan ayrılmadan söz verdi: Avrasya’da koşmadan atletizmi bırakmayacağım.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 11:06:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?