6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Emir Özkök’ten

2. kez bir kuvvet komutanının yargılanacağı dava için Genelkurmay şu açıklamayı yaptı: ‘Kararı bağımsız yargı verecek.  Yayınlarda bu evrensel hukuk kuralının dikkate alınmasının uygun olacağı saygı ile duyurulur.’ Emekli Oramiral Erdil’in ilk duruşması 21 Aralık’ta Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yapılacak.


CUMHURİYET tarihinde ilk kez bir kuvvet komutanı, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral İlhami Erdil, sanık sandalyesine oturacak. Davaya ilişkin soruşturma emrinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök tarafından verildiği belirtilirken, dün Genelkurmay’dan yapılan açıklamada sanıkların, ‘Suçlu olup olmadığına bağımsız yargının karar vereceği’ vurgulandı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral İlhami Erdil ile eşi Füsun Erdil, kızı Deniz Erdil, kızının arkadaşı Şirin Melek Özden ve Emir subayı Yüzbaşı Yalçın Kayatunç’un yargılanacağı davanın ilk duruşması 21 Aralık Salı günü Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yapılacak.

Erdil, ‘Görevi ihmal, Görevi kötüye kullanma ve Haksız mal edinmek’ iddiasıyla 18 yıla kadar hapisle yargılanacak. Diğer sanıklarınsa 3’er yıla kadar hapisleri isteniyor.

SORUŞTURMA TALİMATI

Dava konusu iddialarla ilgili ‘soruşturma emrini’ 15 Eylül 2003’te Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök verdi. Bu izin çerçevesinde soruşturmayı Genelkurmay Askeri Savcısı Kıdemli Hákim Albay Saim Öztürk yaptı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Erdil’in eşi ve kızının ifadesi İstanbul’da Kalender Orduevi General Suiti’nde alındı.

HEYETTE 2 GENERAL

Yargılamayı yapacak heyette, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. maddesi çerçevesinde, 2 de general yer alacak. Bu madde, yargılanan kişinin general veya amiral olması halinde, heyette 3 askeri hákim ile birlikte 2 general ya da amiral bulunmasını hükme bağlıyor. Bu durumda yargılamayı Genelkurmay Askeri Mahkemesi Başkanı Albay Turgay Çağlar başkanlığındaki 2 askeri hákimin yanısıra, Orgeneral İsmail Koçman ile Korgeneral Erdoğan Karakuş’tan oluşan 5 kişilik heyet yapacak. Koçman, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’nı, Karakuş da, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Araştırmalar Başkanlığı’nı yürütüyor.

İZİN VERİLİRSE İZLENECEK

Genelkurmay Karargáhı içindeki askeri mahkemede yapılacak duruşma, izin verilirse medya tarafından izlenebilecek. Aksi halde duruşmaya sanık yakınları ve avukatlar girebilecek.

2001’de emekli oldu

İLHAMİ ERDİL, 1938 Ankara doğumlu. 1958’de Deniz Harp Okulu’ndan, 1970’te Deniz Harp Akademisi’nden mezun oldu. 1992’de koramiralliğe terfi ederek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı yaptı. 30 Ağustos 1997’de oramiral oldu. 1999-2001 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yaptı.

Genelkurmay: Evrensel hukuk kuralları dikkate alınsın

GENELKURMAY’dan yapılan kısa açıklamada, İlhami Erdil ve diğer sanıkların, ‘Suçlu olup olmadığına bağımsız yargının karar vereceği’ vurgulanarak, ‘Bahse konu dava hakkında yapılacak yayınlarda bu evrensel hukuk kuralının dikkate alınmasının uygun olacağı saygı ile duyurulur’ denildi. Açıklama şöyle:

‘1999-2001 yıllarında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda cereyan eden bazı işlemlere ilişkin iddiaların ortaya çıkması üzerine Genelkurmay Başkanlığı’nca 15 Eylül 2003 tarihinde bu iddiaların araştırılması için soruşturma emri verilmiş, yapılan askeri savcılık soruşturmasının ardından zamanın Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral İlhami Erdil ve diğer 4 kişi hakkında 8 Kasım 2004 tarihinde Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde kamu davası açılmıştır.

Anılan şahısların suçlu olup olmadıkları, bağımsız yargı tarafından yapılacak yargılama sonucunda karara bağlanacaktır.

Bahse konu dava hakkında yapılacak yayınlarda bu evrensel hukuk kuralının dikkate alınmasının uygun olacağı saygı ile duyurulur.’
hürriyet gazetesi
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 12:26:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?