1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

En çok Kadıköy ve Ataşehir prim yaptı

İstanbul'da konutlarda son 15 yılda en fazla fiyat artışı Kadıköy ve Ataşehir'de gerçekleşti.

Ataşehir'de 1991 yılında 100-120 metrekare büyüklüğündeki standart bir daire 15 bin dolara alınabilirken bu rakam 2006 yılında 179 bin dolar oldu. Ataşehir'de son 15 yıldaki fiyat artışı yüzde bin 9 seviyesinde gerçekleşti. Yine Kadıköy'de de fiyatlar yüzde 913 oranında artış gösterdi. Kadıköy'de 15 yıl önce 15 bin dolara satılan standart bir daire geçen yıl 137 bin dolar seviyesinden satışa sunuldu. Turyap Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner, bu bölgedeki artışların 1990'lı dönemlerde başlayan alışveriş merkezleri süreci ile ilişkili olduğunu öne sürdü. 1950'li yıllarda İstanbul'da ticaretin merkezi Taksim Osmanbey istikameti iken, 1980'e kadar bu istikametteki konutların değerlendiğini belirten Soner, ancak 1990’larda alışveriş merkezleri sürecinin başlaması ve onların yakınlarında siteler inşa edilmesinin Avrupa Yakası'nda Bakırköy, Yeşilköy, Ataköy gibi semtleri, Anadolu Yakası'nda ise Kadıköy ve Bağdat Caddesini gözde alanlar yaptığına işaret etti.

Ticaretin olduğu yerde ikametin de yoğunlaştığını anlatan Başak Soner, "İlk örneği Galleria olan büyük alışveriş merkezleri yine 1990 sonrası dönemde hızla artmıştır. Bu tür alışveriş merkezi yatırımları, ana ulaşım yollarının kesişme noktalarında, prestij konut alanları yakınında veya önemli ofis alanları çevresinde yer seçme eğilimi gösterdi. Galleria’yı Akmerkez, Capitol ve Carousel izledi. Bugün sayıları hızla artmaya devam etmektedir. Levent-Maslak hattında hala en büyük plazalara ve bazı alışveriş merkezlerine, bunun yanında nitelikli konut alanlarına rastlanmaktadır" dedi.

Ofisler Kozyatağı'nda

Haliç’in diğer yakasında ise İstanbul'un batı gelişimini Bakırköy, Yeşilköy, Yeşilyurt ve Ataköy üzerinden sürdürdüğünü ve Beylikdüzü, Büyükçekmece, Avcılar ve Esenyurt’a doğru bir gelişme gösterdiğini ifade eden Soner, Anadolu Yakası'nda da Kadıköy ve Bağdat Caddesi'nin ve yakın çevredeki Bostancı, Caddebostan, Caferağa, Erenköy ve Fenerbahçe gibi konut alanlarının değerlerinin arttığını açıkladı. Soner, "Ticari ve ofis kullanımları Altunizade ve Kozyatağı’na kaymış, büyük ticari organizasyonlar söz konusu bölgeden yer seçer olmuştur. Bunda köprü ve çevre yollarının güçlenmesi de önemli bir etkendir. 1996’da Carrefour’un Bauhaus’la birlikte bu alanda yer seçmesi ve Ataşehir’in kurulması, bölgenin arazi değerlerini bir anda yükseltmiştir. Gelişme, Kartal, Pendik ve Tuzla yönünde devam etti" diye konuştu.

Turyap'ın çalışmasına göre, 1991-2006 döneminde Beylikdüzü'nde fiyatlar yüzde 780, Kozyatağı'nda yüzde 762, Tuzla'da yüzde 480, Ümraniye'de yüzde 439, Ataköy'de yüzde 413, Mecidiyeköy'de yüzde 410, Merter'de yüzde 396, Avcılar'da yüzde 345 artış gösterdi.


Referans
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2007 Çarşamba 11:08:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?