4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Engelliler duraklarda mahsur kalıyor

İstanbullular yaklaşık iki yıl önce hizmet vermeye başlayan metrobüs sistemi ile konforlu yolculuk yapıyor. İkinci etabın bitmesi ile birlikte günde ortalama 400 bin kişinin kullandığı metrobüs, aynı konforu bedensel engellilere ise sunamıyor.

Avcılar-Zincirlikuyu güzergâhında 24 durakta yolcu bindirip indiren metrobüsün kullandığı bu durakların birçoğu bedensel engellilerin kullanımı için uygun değil. Tekerlekli sandalyeye mahkum vatandaşların metrobüsle seyahatleri, ugunsuz duraklar nedeniyle işkenceye dönüyor. Bazı metrobüs duraklarına tekerlekli sandalye ile ulaşmak mümkün olmazken, bazılarında ise metrobüsten indikten sonra duraktan ayrılmak mümkün olmuyor.

İstanbul'un en modern ve en hızlı ulaşım sistemi metrobüs bedensel engellileri yolda bırakıyor. Hergün binlerce vatandaşın haz duyarak kullandığı bu sistem bedensel engellileri aynı şekilde memnun etmiyor. Metrobüsün en işlek duraklarından biri olan Yenibosna durağından vatandaşların yardımı ile metrobüse binen bedensel engelli yolcu, bir arkadaşının refakatinde yolculuğa başladı.

Bedensel engelli, Şirinevler durağında arkadaşı ve birkaç vatandaşın yardımı ile metrobüsten indi. Bu durakta engellilerin kullanması için rampa yapılmış. Refakatçi zor da olsa arkadaşını iterek rampadan yukarı çıkardı.

Şirinevler üst geçidine çıkan engelli vatandaş ve arkadaşı önce Ataköy tarafından inip gitmek istedi. Ancak üst geçitten engellilerin kullanarak aşağı inceği bir yol yoktu. Engelli vatandaş yönünü değiştirerek Şirinevler istikametine gitti. Merdivenlerin başına gelen engelli, inmek için uygun yolu bu tarafta da bulamadı. Çaresiz kalan bedensel engelli ve arkadaşı yoldan geçenlerden yardım istedi. 4-5 kişinin el atmasıyla tekerlekli sandalyeye mahkum vatandaş yaklaşık 30 basakmaklı üst geçitten indirildi.

Vatandaşlar yoruldu ancak çaresiz bir kişiye yardım etmenin verdiği huzurla oradan ayrıldı. Burada işini gören engelli vatandaş, metrobüsü kullanark Merter'e gitmek istedi. Üst geçidin altına gelen engelli ve arkadaşı yine çevrden yardım istedi. Bu tür durumlara alışkın olan çevredekiler hemen yardıma koştu. Yine 4-5 kişinin yardımı ile 30 basamak yukarı çıkılarak üst geçide varıldı.

Metrobüse iniş engelli rampasından gerçekleştirilerek aşağı inildi. Durakta metrobüs beklenmeye başlandı. Gelen ilk metrobüse binmek isteyen engelle vatandaş durakta kendisini metrobüsün içine taşıyacak 3-4 kişi bulamadığı için bu metrobüse binemedi. Durak biraz daha kalabılklaşınca çevreden yardım istedi ve o yardımla gelen ikinci metrobüse bindi.

METROBÜS DURAĞINDAN AYRILAMADI

Kısa süren yolcluğun ardından engelli vatandaş Merter durağında inmek istedi. Yine vatandaşlara bavurdu. "İnmek istiyorum bana yardım eder misiniz?" Hemen birkaç kişi tekerlekli sandalyeye el atarak vatandaşı durağa indirdi. Engelli vatandaş üst geçidi kullanarak buradan ayrılmak istedi ancak bu mümkün olmadı. Burada da bedensel engellilerin hiç hesaba katımadığı ve onların tekerlekli sandalyeleri ile geçebilecekleri bir rampanın yapılmadığı görüldü.

Bedensel engelli vatandaş buraya en yakın durak olan Cevizlibağ durağına gitmek istediğni belirterek vatandaşların yardımı ile gelen metrobüse bindi. Engelli şahıs bir dakika sonra Cevilibağ durağına vardı. El birliği ile engelli vatandaş indirildi. Ancak aynı süpriz engelli vatandaşı burada da karşıladı. Uygun yol bulamayan vatandaş, gelen metrobüse binerek ilk yola çıktığı noktaya dönmek zorunda kaldı.

-METROBÜSÜ KULLANAN ENGELLİER DURAKLARDA MAHSUR KALIYOR

Metrobüste, birkaç durakta kurulan ve sonu olmayan rampalar dışında engellilerin hiç düşünülmediği gözlendi.Üst geçide çıkan engelli buradan inmediği için geçidin üstünde mahsur kaldı. Engelli vatandaş bir yardım ordusunun iş birliği ile üst geçitten inip tekarar yukarı çıkabildi. Engelli vatandaş gittiği iki durakta ise adeta mahsur kaldı. Rampa olmadığı için duraktan ayrılamayan vatandaş yaşadığı çile dolu yolculuktan sonra evine geri dönmek zorunda kaldı.

Aynı manzarları hergün gördüklerini belirten vatandaşlar, "Metrobüs duraklarına inen asansörler, üst geçitlerden iniş ve çıkış için düz ramplar yapılabilirdi. Ancak bunların hiç biri yok. Devletin sahip çıkıp rahat ettirmesi gereken engelliler böyle sıkıntı çekiyor." diye konuştu.

Öte yandan aynı sıkıntıyı bebeklerini bebek arabalarıyla gezintiye çıkartan annelerinde yaşadığı gözlendi. Metrobüsten bebek arabasıyla inen anne, uygun yol olmadığı için ikinci bir kişinin yardımı ile üst geçidin merdivenlerine tırmandı.

Sabah
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 12:53:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?