4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Erbakan'ı yüzbinler uğurladı

NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, yüz binlerin katıldığı cenaze töreniyle, gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Fatih Camii'nde gerçekleştirilen cenaze töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra, yurt dışından da çok sayıda katılımcı hazır bulundu. Çok sayıda yolun trafiğe kapatıldığı tören sırasında zaman zaman izdiham yaşandı. Cumhurbaşkanı

Gül ve Başbakan Erdoğan da, cenaze namazının arından tabutu omuzlayarak, Erbakan'a son görevlerini yerine getirdi. CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal ve eski başbakan Tansu Çiller'in de katıldığı törende, Genelkurmay Başkanlığı'nı 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu temsil etti.

Özel uçakla İstanbul'a getirilen Necmettin Erbakan'ın cenazesi, Atatürk Havalimanı'ndan kalabalık bir konvoy eşliğinde Fatih Camii'ne getirildi. Uçaktan indirildikten sonra ambulansa konulan cenaze, konvoy eşliğinde Fatih Camii'ne doğru yola çıkarıldı. Güzergah son anda değiştirilerek konvoy sahil yoluna dönüş yaptı. Sahil yolu boyunca bazı noktalar trafiğe kapatılırken, alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. Yoldaki bazı vatandaşların cenazeyi, Necmettin Erbakan'la özdeşleşen şekilde baş parmaklarını

kaldırarak selamladıkları gözlendi.

Erbakan'ın cenaze töreni nedeniyle Fatih'teki birçok cadde ve sokak da trafiğe kapatıldı. Cenaze töreni için 10 bin polis görevlendirildi. Cenaze töreni nedeniyle Fatih Camii ve çevresinde 3 bin 500 polisin görev yaptığı öğrenildi. Camideki törenin ardından mezarlığa kadar oluşturulacak konvoy nedeniyle yol güzergahlarında önlem alındığı, cenaze töreni nedeniyle Fatih, Zeytinburnu ve çevresinde toplamda 10 bin polisin görevlendirildiği belirtildi.

 

KALABALIK AKIN AKIN FATİH CAMİİ'NE YÜRÜDÜ

Cenaze için İstanbul dışından otobüslerle İstanbul'a gelen vatandaşlar, Edirnekapı'da araçlarından inerek Fevzipaşa Caddesi'ni takip edip, Fatih Camii'ne yürüdü. Sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda kişinin Fatih'e geldiği görüldü. Cami avlusunu dolduran binlerce kişi tekbirler getirip, sloganlar attı. Cami girişinde yoğunluk yaşanırken, polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Caminin avlusu tamamen dolarken, cami hoparlöründen "Kapılara yüklenip, izdihama neden olmayın" şeklinde

uyarılar yapıldı.

Öte yandan cenazeye katılacak kalabalık nedeniyle cami bahçesindeki demirlerin kesilerek, yeşil alanında avluya dahil edildiği görüldü.

Polis ekipleri, cenazenin İstanbul'a gelmesiyle birlikte cami ve çevresindeki güvenlik önlemlerini arttırdı. Saadet Partisi Gençlik Kolları üyeleri de, güvenlik önlemlerine destek verdi. Üzerlerinde kırmızı yelekler bulunan gençler, tören sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için önlem aldı.

 

FATİH CAMİİ'NDE ADETA İZDİHAM YAŞANDI

Cenazeyi taşıyan ambulansın gelmesiyle birlikte Fatih Camii'nde adeta izdiham yaşandı. Kalabalık, sakin ve duyarlı davranmaları konusunda sık sık yapılan anonslarla uyarıldı. Bir süre ambulansta bekletilen cenaze, kapıların açılmasının ardından eller üzerinde caminin içine taşındı. Partililer, tabutu taşıyabilmek için adeta birbirleriyle yarıştı. Cenazenin ambulanstan indirilmesiyle birlikte partililer arasında zaman zaman izdiham yaşandı. Polis ekipleri ve Saadet Partili gençler güvenlik önlemleri

alırken, bazı gruplar arasında tartışma yaşandığı gözlendi. Cenaze, yoğun izdiham ve ilgi arasında camiye güçlükle taşındı.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan ve Erbakan'ın sevenleri, musalla taşı üzerine konulan tabutun başında dualar okudu. Tabutun başında adeta izdiham yaşandı. Yoğun kalabalık nedeniyle cami içinde zaman zaman ezilme tehlikesi geçirenler oldu. Bu sırada bazı partililer arasında gerginlik yaşandığı gözlendi. Birbirlerini iten partilileri, gençlik kolları üyeleri ayırdı.

Öte yandan, cenaze için yüzlerce basın mensubu da Atatürk Havalimanı ile güzergah başta olmak üzere, cami ve çevresinde konuşlandı.

 

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ÇELENK GÖNDERDİ

Cenazenin camiye erken getirilmesi üzerine katılımcılar namaz saatine kadar yaklaşık 2.5 saat bekledi. Bu sırada çok sayıda vatandaş da akın akın camiye geldi. Cenaze töreni için yurtdışından gelen katılımcılar da dikkat çekti. Suudi Arabistan'dan gelerek törene katılan bir temsilcinin, gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

Camide, ezan saatine kadar Kuran'ı Kerim okundu. Küçük bir çocuk da Kuran'ı Kerim okuyarak, Erbakan için dualar etti. Törene katılan yoğun kalabalık da, dualara eşlik etti. Cenaze törenine, yüzlerce çelenk gönderildi. "Türk Silahlı Kuvvetleri" ve "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu" imzası bulunan çelenkler dikkat çekti.

Namaz saatine yaklaşılmasıyla birlikte cami ve çevresindeki yoğunluk arttı. Yoğun kalabalık nedeniyle camiye giremeyenlerin, çevredeki çatılar, ağaçlar ve kubbelerin üzerine çıktığı gözlendi. Namaz saatinin yaklaşmasıyla birlikte bakanlar ve çok sayıda önemli isim de teker teker camiye gelmeye başladı. Cami girişinde basın mensuplarının sorularaainin Fatih'e geldiği görnrüldü. Cami avlusunu dolduran bını yanıtlayan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Ömrünün sonuna kadar ayakta duran bir lideri Türkiye kaybetti.

Umuyorum ki gelecek nesiller onun hayatından çok şey öğrenecek" dedi.

 

TÖRENE KATILANLAR

Necmettin Erbakan'ın cenaze töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Mehmet Ali Şahin'in yanı sıra hükümeti temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcn'fdn" şeklinde uyarılar yapıldı.

Öte yandaısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay hazır bulundu.

Cenaze törenine, Genelkurmay Başkanlığı'nı temsilen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve askeri erkan katıldı. Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun gelişinin hemen ardından cami avlusundan tekbir sesleri yükseldi. Yoğun kalabalık ve izdiham nedeniyle Orgeneral Kıvrıkoğlu camiye girmek için bir süre bekledi. Orgeneral Kıvrıkoğlu, kısa süren bekleyişin ardından güvenlik önlemleri eşliğinde camiye giriş yaptı.

Törene ayrıca Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski genel Başkanı Deniz Baykal, eski başbakanlardan Tansu Çiller, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Recai Kutan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mehmet Sevigen, BDP'li milletvekilleri Sırrı Sakık ve Akın Birdal, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Abdüllatif Şener, Kürşad Tüzmen, Yaşar Okuyan, Hüsamettin Özkan, Mehmet Ağar, Ali Müfit Gürtuna, tarihçi profesör İlber Ortaylı, İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Erdoğan Demirören'in de aralarında bulunduğu çok sayıda işadamı da katıldı. Tansu Çiller, cami girişinde Deniz Baykal'la tokalaşarak ayaküstü kısa süre sohbet etti.

Törende; Sudan, Suriye ve Suudi Arabistan'dan gelen temsilcilerin yanı sıra "Mahmut Hoca" olarak bilinen İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ve kamuoyunda "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak bilinen Ahmet Ünlü de hazır bulundu. Tekerlekli sandalyede oturan Ustaosmanoğlu, yardımcılarının güvenlik önlemleri altında camiye giriş yaptı.

 

CENAZE NAMAZI İZDİHAM NEDENİYLE GÜÇLÜKLE KILINDI

Camiyi dolduran yoğun kalabalığın yanı sıra, cami dışındaki Fevzipaşa Caddesi ve çevredeki diğer caddeler de adeta dolup taştı. Binlerce kişi, buldukları boşluklarda, kaldırımlarda öğle namazını kıldı. Yoğun kalabalık, Necmettin Erbakan'ın cenaze namazına da bu şekilde eşlik etti.

Başbakan Erdoğan ve bakanlar, cami avlusuna girmeden önce avlu dışında Erbakan Ailesi'ne taziyelerini bildirdi. Protokol daha sonra toplu halde cami avlusuna giriş yaptı. HApinin Fatih'e geldiği görS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, camiye Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte giriş yaptı. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül, bakanlar ve Fatih Erbakan'ın da aralarında bulunduğu kalabalık, izdiham nedeniyle cami avlusunda güçlükle ilerleyebildi.

Başbakan Erdoğan, cenaze namazı sırasında Fatih Erbakan'la yan yana saf tuttu. Cenaze namazının kılınmasının ardından dualar edildi. Namazın ardından avludan "Mücahit Erbakan" sloganları yükseldi.

Namazın ardından konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Hepimizin başı sağolsun. Milletimizin başı sağolsun. Biz, ölümü yok olmak kabul eden bir inanca sahip değiliz. Ölümü sonsuzluk olarak kabul eden bir inanca sahibiz. Büyük şairimizin ifadesiyle 'Ölüm güzel şey, budur ötelerden haber. Güzel olmasaydı hiç ölür müydü peygamber." diyerek helallik istedi.

 

FATİH ERBAKAN KISA BİR KONUŞMA YAPTI

Daha sonra söz alan Fatih Erbakan ise, "Mücahit Erbakan" sloganları atan kalabalığı, Necmettin Erbakan'la özdeşleşen şekilde baş parmağını kaldırarak selamladı. Fatih Erbakan, "Kendisi hem Türkiye'deki, hem tüm dünyadaki Müslümanlara İslam'ın sadece namaz kılmaktan, oruç tutmaktan ve hacca gitmek ibaret olmadığını, İslam'ın bütün bunlarla birlikte asıl olarak Allah yolunda cihat etmek olduğunu ve tüm insanlığının saadeti için çalışmak olduğunu bizlere ve tüm dünya Müslümanlarına öğretti. Kendisi de son

nefesine kadar bu uğurda canı ve malıyla mücadele etti. Buna şahitlik ediyoruz. Yine şahitlik ederiz ki, kendisi hayatı boyunca yapacağı her işte, atacağı her adımda karar verirken ahret öncelikli olarak karar verdi. Kendisi, kendisine haksızlık yapanlara da, hakkında kötü düşünenlere de iyilik düşündü. Onların da iyi olması için uğraştı. Bizler kendisinden razıyız, Allah da inşallah razı olur" dedi.

Konuşmaların ardından Necmettin Erbakan'ın cenazesi, tekbir ve salavatlar eşliğinde omuzlar üzerine alındı. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, ve TBMM Başkanı Şahin de tabutu omuzlayarak, Erbakan'a son görevlerini yerine getirdi. Cenazenin camiden çıkarılışı sırasında da kargaşa ve izdiham yaşandı. Erbakan'ın sevenleri ve partililer, cenazeye dokunabilmek için adeta birbirleriyle yarıştı. Eller üzerinde ambulansa taşınan cenaze, helallik için babaevine götürüldükten sonra, toprağa verilmek üzere konvoy

eşliğinde Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığı'na doğru yola çıkarılacak.

NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
NECMETTİN ERBAKAN'I YÜZBİNLER SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2011 Salı 14:19:04
Güncelleme :1 Mart 2011 Salı 18:34:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
msin IP: 213.43.66.xxx Tarih : 2.03.2011 19:37:00

Cenazede neden TÜRK BAYRAĞI yoktu,Herkese soruyorum.