30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Erdoğan açılışa katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, krizi en erken atlatan bir ülke olarak yoluna devam edeceğini belirterek, "Krize karşı 60'dan fazla tedbiri uygulamaya koyduk.

Yaz aylarından itibaren Türkiye ekonomisi yeniden büyüme sürecine girecek, krizin etkisini üzerinden atarak istikrarlı büyüme sürecine devam edecek" dedi. Türkiye'nin, dünyanın her ülkesiyle, her firmasıyla işbirliğine hazır olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, "Paranın dini yoktur, milleti yoktur, ırkı yoktur,
vatanı yoktur. Para, civa gibidir" diye konuştu.


Başbakan Erdoğan, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2009'un İstanbul Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki resmi açılış törenine katıldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra, farklı ülkelerden yaklaşık 3 bin 300 işadamının da hazır bulunduğu törende konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, medeniyetlerin buluştuğu, kültürlerin kaynaştığı, inançların birbirine saygı temelinde özgürce var olduğu, renklerin, dillerin, mezheplerin barış ve hoşgörü içinde yaşadığı bir coğrafya olduğunu söyledi. Erdoğan, "İstanbul ekonomik anlamda da dünyanın önemli bir buluşma noktası olma yolunda önemli mesafeler kat etti. Tarih boyunca bir ticaret merkezi konumunda olan bu şehir, çok geniş bir coğrafyadaki tüccarların uğrak yeri olmuştur. İstanbul, küreselleşme çağına ayak uydurarak, bugün de ticaretin ve finansın yıldız şehirlerinden biri olma özelliğini koruyor" dedi.


İstanbul'un, uluslararası finans merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıma yolundaki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Erdoğan, "2008 bir kriz yılı olmasına rağmen 18.5 milyar dolar yatırım çekmeyi başardık. Dış ticarete büyük önem verdik. Yatırım, üretim ve istihdamın artması için ihracatın çok önemli bir kalem olduğunun bilincinde hareket ettik. İhracata dayalı bir ekonomi anlayışını sürdürdük. İşadamlarımızla, oda, dernek ve konfederasyonlarımızla işbirliği içinde hareket ederek, üreticimizin başarısını tüm dünyaya taşıdık. Yabancı yatırımcılar Türkiye'den övgü ile söz ediyor. Türk işadamlarıyla iş yapanlar, büyük memnuniyet duyuyor. En hızlı ihracat artışı sağlayan ülkelerden biri olduk. 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor ve rasyonel adımlar atmaya devam ediyoruz" diye konuştu.


Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin çimento ihracatında Avrupa birincisi olduğunu belirtirken, demir çelikte Çin'den sonra üretimini en fazla artıran ülke olduğunu ifade etti. Türkiye'nin, sağlık gereçlerinde Avrupa'nın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, "2008 sonu itibariyle 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 29'a ulaştı. 5 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 2008'de 6 olmuştur. Ekonomide daramla, işsizlikte artma yaşanıyor.

Bu durum bir çok ülkede böyle. Türkiye ekonomisi gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerle kıyaslandığında krizin etkilerini çok daha minimum seviyede hisseden bir ülke olmuştur. Bunu sağlam finans yapımıza borçluyuz. Bu dönemde hiçbir bankamızı fona devretmedik. Türkiye, krizin etkilerini en az hisseden ülke. Bankacılık sektörümüzün etkin şekilde denetlenmesi, bu sağlam yapının muhafaza edilmesini sağladı.


Krize karşı 60'dan fazla tedbiri uygulamaya koyduk. Yılın ilk çeyreği, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sıkıntılı geçti. Nisan ayı itibariyle ekonomimizde sevindirici bir toparlanmayı görüyoruz. Özellikle büyüme konusunda olumlu sinyaller alıyoruz" açıklamasında bulundu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaz aylarından itibaren Türkiye ekonomisinin yeniden büyüme sürecine gireceğini, krizin etkisini üzerinden atarak istikrarlı büyüme sürecine devam edeceğini söyledi. Türkiye'nin, krizi en erken atlatan bir ülke olarak yoluna devam edeceğini ifade eden Erdoğan, "Yarın geniş teşvik paketini daha açıklıyoruz. Bunların açıklanmasıyla birlikte Türkiye genelinde 81 vilayetimizi kapsayacak teşvik paketiyle istihdamda da yeni bir dönemin başlaması sağlanacaktır.

Felaket tellallığını bırakıp işini bilen, er veya geç neticeye ulaşıyor. Türkiye ile ticaret yapanlar bu dönemden karlı çıkacak. Bizde her şey yasalarla sağlamdadır. Gönlümüzü açarız, kapımızı açarız. Bizler birilerinin inandığı gibi, anladığı gibi asla paranın dini yoktur, milleti yoktur, ırkı yoktur, vatanı yoktur. Para, cıva gibidir. Kendine uygun şartları nerde bulursa, oraya gider. Dünyanın her ülkesiyle, her firmasıyla işbirliğine hazırız. Hükümet olarak bu noktada çok sevindirici gelişmelere imza attık" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 23:01:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?